Wikipedista:LindaSind/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Petr Lexa[editovat | editovat zdroj]

Wikipedista:LindaSind/Pískoviště
 Petr Lexa (*5. června 1991, České Budějovice) je zpěvák ve skupině Slza, herec, youtuber a daber. Na YouTube vystupuje pod přezdívkou Hoggy. Hraje v televizním seriálu Přístav, ke kterému se svojí kapelou vymysleli úvodní znělku, která se nazývá Katarze.

Život[editovat | editovat zdroj]

 Od svých šesti let se zajímal o herectví a dva roky nato získal roli v Otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Když bylo Petrovi 10 let (2001), narodil se mu bratr Filip. Rok poté se je jeho rodiče rozvedli a on s mladším bratrem vyrůstali u matky v Českých Budějovicích. Do Prahy se přestěhoval až v roce 2014.
 
 Od základní školy se věnoval hraní na bicí a od svých 16 let začal hrát na klávesy a zpívat. Zajímaly ho cizí jazyky, zejména angličtina a španělština a tak šel studovat na vysokou školu zaměřenou na jazyky, kterou nedokončil. V roce 2012 se zúčastnil pěvecké soutěže Hlas Československa a dostal se mezi 24 nejlepších. Rok poté si založil YouTube kanál s přezdívkou Hoggy, kam nahrává vtipná videa.
 V roce 2013 založil s Lukášem Bundilem kapelu Slza a rok a půl poté vypustili první singl, který se jmenuje Lhůta záruční. Od té doby natočili videoklipy k dalším 3 singlům - Celibát, Katarze (průvodní píseň seriálu Přístav) a Fáze pád. Na konci roku 2015 vydali debutové album Katarze, které po několika týdnech získalo ocenění multiplatinová deska.

YouTube[editovat | editovat zdroj]

 V roce 2009 začal Petr nahrávat covery zahraničních písní na kanál Hogverruga. Díky těmto coverům ho oslovil Lukáš Bundil, se kterým má teď velmi úspěšnou kapelu. Poté co tuto kapelu založili, Petr smazal všechny covery na tomto kanálu.
 Roku 2013 začal opět nahrávat videa na YouTube, ale nebyly to covery, ale vtipná videa. Tento kanál se jmenuje Hoggy, což je zdrobnělina slova Hogwarts, jak mu říkali kamarádi. Má tam už přes 650 000 odběratelů, takže patří mezi nejúspěšnější v ČR.