Wikipedista:Kubapatak/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kuba Paták[editovat | editovat zdroj]

Wikipedista:Kubapatak/Pískoviště
Základní informace
Rodné jménoJakub Paták
Narození4.1.1998
Brno
Žánryindie, folk, pop
Povolánítvůrce obsahu, písničkář
Nástrojekytara, hlas

Jakub Paták (*4. ledna 1998, Brno) je český cestovatel, hudebník a tvůrce obsahu na sociálních sítích. Jakub se aktivně prezentuje na sociálních sítích již od roku 2010 a byl u zrodu několika známých Youtube kanálů. Nicméně, úspěch na vlastních sociálních sítích, kde vystupuje pod jménem Kuba Paták, přišel až s jeho netradičními cestami po celém světě. Na sociální síti TikTok ho k listopadu 2023 sleduje přes 215 000 sledujících, na Instagramu pak přes 24 000.V roce 2022 byl nominován na cenu Rising Star v anketě Czech Social Awards.[1] Jakubův obsah sdílelo několik známých českých osobností včetně nejpopulárnějšího českého moderátora Leoše Mareše.[2] V roce 2022 vydal s kapelou svoji debutovou píseň "Oceán", která se udržela na vysokých příčkách hitparády rádia Krokodýl po dobu 6 měsíců.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Brně, kde také navštěvoval základní školu a Gymnázium Brno Vídeňská. V roce 2017 úspěšně maturoval z geografie, hudební výchovy, češtiny a angličtiny.

Již od dětství projevoval zájem o sport, hudbu a vystupování před lidmi. V roce 2008 se objevil na jevišti Mahenova divadla v inscenaci Furianti.[3] Po vážném zranění v roce 2013 opustil myšlenku na profesionální fotbalovou kariéru a začal se více věnovat oboru influence marketingu a obchodu.

Krátce před maturitou poprvé v životě odletěl na cestu do Srbska,[4] což se stalo zásadním momentem, který ho inspiroval k pravidelným cestám po celém světě. Ačkoli si oblíbil města jako New York nebo Dubaj, vždy ho to více táhlo k přírodě, a to i kvůli tomu, že jako dítě i instruktor a absolvent rekvalifikačních akreditovaných kurzů MŠMT strávil 10 let na táborech České tábornické unie, kde také začal hrát na kytaru a skládat vlastní písně.

Cestování[editovat | editovat zdroj]

Od své první cesty v roce 2017 navštívil již přes 30 zemí. V posledních letech své cestování dokumentuje na sociálních sítích.

V listopadu 2023 vyšel s Jakubem rozhovor v online lifestylovém magazínu Refresher,[5] ve kterém popisuje, jak dokázal cestovat na 4 dny do Dubaje s rozpočtem 4300 Kč, jak žil na africkém Zanzibaru týden naprosto bez peněz, a také se podělil o to, jak několikrát během cest mohl přijít o život. Byl okraden pouličním gangem v Maroku, neúmyslně se zúčastnil protestů v Paříži v roce 2018,[6] měl havárii na skútru v horách na Srí Lance, setkal se s jedovatým hadem na Kostarice a zažil mnoho dalších nebezpečných situací.

Na svých cestách poukazuje na to, jak dané destinace skutečně vypadají v realitě oproti fotografiím na internetu. Taktéž se zaměřuje na globální problémy a ukazuje, jaký je skutečný život za hranicemi České republiky.

Hudba[editovat | editovat zdroj]

Aktivně se věnuje hudbě od mládí a pravidelně navštěvuje koncerty známých i začínajících interpretů. Sám hraje na kytaru a složil již přes 30 autorských písní. Jeho inspirací jsou písničkáři jako Tomáš Klus, David Stypka a Vlasta Redl. Dlouhou dobu hledal vhodné členy kapely, kteří by byli schopni k jeho textům vytvořit hudební doprovod odrážející jeho lásku k žánru jako je Indie, Folk a Country v moderním podání.

Jakub Paták s kapelou

V roce 2022 nahrál Jakub společně s kapelou debutovou píseň "Oceán", kterou napsal během svého putování Marokem na jaře 2019. Tuto píseň produkoval David Kopecký, jeden z nejpopulárnějších českých producentů a manažer nahrávací společnosti MIKE ROFT.[7] Píseň se ihned po své premiéře dostala do hitparády rádia Krokodýl, kde se na předních příčkách udržela více než 6 měsíců díky diváckému hlasování. Kromě toho byl k této písni zveřejněn i videoklip, který natočilo bratrské duo Jondrafilms, kteří se krátce po vydání klipu prosadili na světové kinematografické scéně.

V roce 2023 vydal Jakub další píseň nazvanou "Chvíle", která byla opět podpořena videoklipem natočeným ve stylu minifilmu. Tento videoklip vytvořila audiovizuální produkce The Visuals, která již dříve pracovala na projektech jako aftermovie pro koncerty Marka Ztraceného, které se konaly v trojnásobně vyprodaném stadionu Eden v červnu téhož roku.[8]

Jakub uveřejňuje své písně na platformě YouTube a jsou k poslechu také na platformách Spotify a Apple Music.

Sociální sítě[editovat | editovat zdroj]

Slavnostní udílení cen Czech Social Awards 2022

Jakub je známý český influencer, který se pohybuje na sociálních sítích už od samého začátku. V roce 2010 si založil svůj první YouTube kanál, avšak tvorbě se aktivně nevěnoval a byl spíše konzumentem. V roce 2015 se však rozhodl obnovit svou tvorbu a snažil se na českou scénu přinést zahraniční trendy. Společně se svým kamarádem založil nový YouTube kanál s názvem TTFame, kde cestovali po známějších tvůrcích a natáčeli krátké, zábavné rozhovory. K jeho nejvýraznějším úspěchům patří rozhovor s Michalem Floriánem, který se stal celosvětovým virálem díky hitu o hře Pokemon Go.[9]

Na českou scénu přinesl i další zahraniční obsah a to když se stal v roce 2019 spoluzakladatelem a manažerem prvního internetového seskupení influencerů pod názvem BETA.[10] Tento kanál se stal rychle velice oblíbeným a virálním na české a slovenské scéně. Po odchodu z této skupiny se neúspěšně pokusil obnovit jinou, která se ve stejném časovém období zformovala, ale rychle rozpadla.[11]

V roce 2021 se proslavil jako tvůrce cestovních YouTube videí,[12] jako například "Utratil jsem milion na Zanzibaru", "Noc v nejluxusnějším hotelu v Africe", nebo "Odletěl jsme do New Yorku a nikomu o tom neřekl",[13] ale také jako tvůrce, který chodí za hranici komfortní zóny a dostává se do situací, které jsou pokládané za nemožné. Jeho nejvýraznější akcí bylo přestrojení za šéfa ochranky a dostání se na hotelové pokoje hráčů FC Barcelona, kde si s nimi dokázal prohodit několik slov a vyfotit se.[14]

Stal se velice rychle jedním z nejsledovanějších českých tvůrců na platformě TikTok, kde jeho série videí, ve kterých se jako kurýr společnosti Wolt snaží vydělat za jeden měsíc 100 000 Kč, obletěla celý internet.[15] Spolupracuje s velkými značkami jako je Mercedes-Benz, McDonalds či Old Spice.

Další projekty[editovat | editovat zdroj]

Stále mu zůstává blízká jeho láska k fotbalu a je nadšeným fanouškem týmu Manchester United, na jehož utkáních pravidelně létá. Díky svým zkušenostem z cestování a poznávání nových lidí se rozhodl rozšířit tento zážitek i pro ostatní a vytvořil projekt s názvem ZaZážitkem. Tento projekt pomáhá lidem naplnit jejich sny a zároveň si užít jedinečný zážitek při návštěvě fotbalového zápasu jejich oblíbeného týmu. Jakub osobně provází celým zážitkem, aby zajistil maximální spokojenost klientů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŘEPKOVÁ, Klára. Soutěž influencerů. Czech Social Awards představily nominované [online]. 2022-05-26 [cit. 2023-04-26]. Dostupné online. 
  2. Ranní show – Pátek 16. září 2022 — Ranní show. ceskepodcasty.cz [online]. [cit. 2023-04-26]. Dostupné online. 
  3. STULÍROVÁ, Markéta. Furianti se představí v novém. Brněnský deník. 2008-05-30. Dostupné online [cit. 2023-04-26]. 
  4. TRIP TO SRBSKO | Aneb jak se z nás stali milionáři. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  5. REFRESHER. Byl jsem týden na Zanzibaru, a nic jsem neutratil. Cestovatel Kuba Paták v Close Friends. refresher.cz [online]. [cit. 2023-11-07]. Dostupné online. 
  6. V Paříži protestuje hnutí žlutých vest. Policie necelé dvě stovky demonstrantů zadržela. iROZHLAS [online]. 2020-09-12 [cit. 2023-11-07]. Dostupné online. 
  7. ŽIDLICKÝ, Michaela. Nečekáme, až si nás všimne mainstream. Jak mladý brněnský label prorazil do hitparád [online]. 2023-01-20 [cit. 2023-04-26]. Dostupné online. 
  8. VIDEO. TheVisuals.cz [online]. [cit. 2023-11-07]. Dostupné online. 
  9. PRIMA, F. T. V. VIDEO: Mishova otevřená zpověď! Blíží se jeho konec? Jak dlouho ho bude živit YouTube?. lajk.iprima.cz [online]. [cit. 2023-04-26]. Dostupné online. 
  10. Jakub Paták - obchodník, marketér, kameraman, editor. www.influencering.cz [online]. [cit. 2023-04-26]. Dostupné online. 
  11. Freshmeni | ❤️ Youtuberi.tv. youtuberi.tv [online]. 2020-04-06 [cit. 2023-04-26]. Dostupné online. 
  12. ONDREY. Koho sledovať na Youtube (okrem mňa) [online]. 2022-07-26 [cit. 2023-04-26]. Dostupné online. (slovensky) 
  13. New York CZ&SK Fanclub. www.newyork-web.cz [online]. [cit. 2023-04-26]. Dostupné online. 
  14. TIPSPORT, T. V.; ADMIN@HETRIK.SK, Kontakt:; ANDREJ@HETRIK.SK, Reklama:. Český Youtuber sa v Prahe tajne dostal do hotela Barcelony a klopal hráčom na dvere! (VIDEO). www.hetrik.sk [online]. [cit. 2023-04-26]. Dostupné online. (slovensky) 
  15. LIBOR@DRBNA.CZ, TRIMA NEWS, s r o. Sto tisíc měsíčně díky rozvážení pro Wolt? To je výzva, která se neodmítá!. Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje [online]. [cit. 2023-04-26]. Dostupné online.