Wikipedista:JaUhl/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rise of Kingdoms
VývojářLilith Games
VydavatelLilith Games
EngineUnity
PlatformyMicrosoft Windows, iOS, Android
Datum vydání20. září 2018
ŽánrRealtimová strategie
Oficiální webové stránky

Rise of Kingdoms (často označovaná jako RoK) je strategická mobilní hra vyvinutá a publikovaná společností Lilith Games. Byla vydána v září 2018 a rychle se stala jednou z nejoblíbenějších mobilních strategických her dostupných na trhu. Rise of Kingdoms nabízí hráčům možnost vést vlastní civilizaci od pravěku až do středověku, rozšiřovat své území, budovat města, vyvíjet technologie a vést armády do bitev s dalšími hráči.[1]

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Hra Rise of Kingdoms kombinuje prvky strategie v reálném čase (RTS) s prvky budování měst a dobyvání

území. Hráči začínají v oblasti s omezenými zdroji a postupně budují své město, vylepšují infrastrukturu, shromažďují suroviny a trénují armádu.

Každá civilizace má své vlastní charakteristické vlastnosti, které ovlivňují strategii a herní styl hráčů. Od různých bonusů a zlepšení až po jedinečné speciální jednotky, hráči mají možnost vybrat si civilizaci, která nejlépe odpovídá jejich herním preferencím.

Hráči mají možnost spolupracovat s ostatními hráči a vytvářet aliance, které mohou sdílet zdroje, podporovat se navzájem a společně bojovat proti dalším aliancím. Bitvy jsou klíčovou součástí hry, ať už se jedná o souboje proti jiným hráčům nebo o dobytí území ovládaného nepřátelskými NPC.[2]

Civilizace[editovat | editovat zdroj]

Rise of Kingdoms nabízí celkem 13 unikátních civilizací, z nichž každá má své vlastní bonusy a speciální jednotky. Zde je seznam všech 13 civilizací ve hře:[3]

Civilizace Začáteční Commander Specialní jednotky Výhody
Egypt Imhotep Maryannu Blessings of the Nile:

Zvýší útok lukostřelců o 5 %;

zvýší poškození způsobené shromážděnými armádami o 5 %;

zvýší rychlost výstavby a výzkumu o 1,5 %.

Rome Scipio Africanus Legionary Glory of the Empire:

Zvýší obranu pěchoty o 5 %;

zvýší rychlost pochodu vojsk o 5 %;

zvýší rychlost sběru jídla o 10 %.

Germany Hermann Teutonic Knight Eagle of Germany:

Zvýší útok kavalérie o 5%;

zvýší rychlost výcviku jednotek o 5 %;

zvýší obnovu akčních bodů o 10 %.

Britain Boudica Longbowman The Sun Never Sets:

Zvýší útok lukostřelců o 5 %;

zvýší rychlost výcviku jednotek o 5 %;

zvýší kapacitu spojenecké posádky o 20 %.

France Joan of Arc Throwing Axeman Chivalry:

Zvyší zdraví jednotky o 3 %;

zvýší rychlost soustřeďování dřeva o 10 %;

zvýší rychlost léčení nemocnice o 20 %.

Vikings Björn Ironside Berserker Blessing of Odin:

Zvýší útok pěchoty o 5 %;

zvýší poškození při protiútoku o 3 %;

zvýší zatížení vojska o 10 %.

China Sun Tzu Chu-Ko-Nu Art of War:

Zvýší obranu vojsk o 3 %;

zvýší obnovu akčního bodu o 5 %;

zvýší rychlost stavby o 5 %.

Japan Kusunoki Masashige Samurai Bushido:

Zvýší útok vojsk o 3 %;

zvýší rychlost skautského pochodu o 30 %;

zvýší rychlost získávání zdrojů o 5 %.

Korea Eulji Mundeok Hwarang Balance of Yin and Yang:

Zvyší obranu lukostřelců o 5 %;

zvýší kapacitu nemocnice o 15 %;

zvýší rychlost výzkumu o 3 %.

Spain Pelagius Conquistador The Matador:

Zvýší obranu kavalérie o 5 %;

zvýší zkušenosti získané od barbarů a jiných neutrálních jednotek o 10 %;

zvýší produkci zdrojů o 20 %.

Arabia Baibars Mamluk Boundless Oasis:

Zvýší útok kavalérie o 5%;

zvýší poškození způsobené barbarům a jiným neutrálním jednotkám o 10%;

zvýší poškození způsobené shromážděnými armádami o 5%.

Ottoman Osman I Janissary Realm of the King:

Zvýší zdraví lukostřelců o 5 %;

zvýší rychlost pochodu vojsk o 5 %;

zvýší poškození aktivní dovednosti o 5%.

Byzantium Belisarius Cataphract Heavenly Light:

Zvýší zdraví kavalérie o 5 %;

zvýší rychlost sbírání kamenů o 10 %;

zvýší kapacitu nemocnice o 15 %.

Herní prostředí[editovat | editovat zdroj]

Rise of Kingdoms nabízí rozsáhlý herní svět s různými typy terénu a prostředí. Hráči mohou objevovat nové oblasti, dobývat opuštěné vesnice, obchodovat s ostatními hráči a střetávat se s nepřátelskými armádami. Každá oblast má své vlastní zdroje a bonusy, které mohou hráči využít k rozšíření svého království.

V herním prostředí se hráči setkávají s různými typy terénu, které přidávají do hry další strategické prvky. Zde jsou některé z aspektů herního prostředí:

  • Terén: Herní svět je rozdělen do různých typů terénu, jako jsou pláně, lesy, hory, bažiny a řeky. Každý typ terénu může ovlivnit rychlost pohybu jednotek a taktiku boje.
  • Objevování: Hráči mohou objevovat nové oblasti a rozšiřovat své království. Při objevování mohou narazit na opuštěné vesnice nebo tajemné místa s bohatými poklady.
  • Zdroje: Každá oblast v herním světě má své vlastní zdroje, jako jsou dřevo, kámen, obilí a zlato. Hráči musí správně spravovat tyto zdroje a využívat je k výstavbě budov, výzkumu a výcviku vojska.
  • Obchodování: Hráči mohou navazovat obchodní vztahy s ostatními hráči nebo obchodníky v herním světě. Obchodování umožňuje získávat vzácné suroviny a posilovat ekonomiku království.
  • Nepřátelské armády: V herním světě se nacházejí nepřátelské armády, které hráči mohou napadat a dobývat. Tyto armády mohou být umístěny na strategických pozicích a mají různou úroveň obtížnosti.

Herní prostředí je dynamické a proměnlivé, což vyžaduje od hráčů strategické myšlení a adaptabilitu. Různé typy terénu, zdroje a možnosti interakce s ostatními hráči přidávají do hry hloubku a vyžadují rozhodování, které ovlivňuje vývoj a úspěch království.[4]

Herní události a soutěže[editovat | editovat zdroj]

Herní události a soutěže jsou nedílnou součástí hry Rise of Kingdoms a poskytují hráčům možnost zapojit se do různých aktivit a získat zajímavé odměny. Tyto události jsou často tematicky laděny a přinášejí nové výzvy a cíle, které rozšiřují herní zážitek a motivují hráče ke spolupráci a strategickému myšlení.

  • Mezi běžné herní události patří například speciální mise, ve kterých hráči musí splnit určité úkoly či dosáhnout stanovených cílů. Tyto mise často přinášejí bonusové zdroje, speciální jednotky, nebo dokonce unikátní hrdiny, které nelze získat jinak. Mise mohou mít omezený časový limit, což hráčům dodává pocit naléhavosti a vyžaduje plánování a efektivní využití zdrojů.
  • Dalším typem událostí jsou turnaje, které umožňují hráčům soutěžit s ostatními hráči a ukázat svou strategickou a taktickou schopnost. Tyto turnaje mohou být individuální nebo týmové a často se zaměřují na bojové dovednosti hráčů. Úspěšní hráči získávají odměny v podobě vzácných surovin, herních měn nebo exkluzivních předmětů, které jim pomáhají ve hře postupovat a posilovat svou civilizaci.
  • Dobytí nepřátelských pevností je také oblíbenou formou herních událostí. Hráči se sdružují do aliancí a společně plánují útoky na nepřátelské pevnosti, které jsou bráněny silnými nepřátelskými jednotkami a hráči. Úspěšné dobytí pevnosti přináší nejen prestiž a ocenění pro alianci, ale také možnost získat vzácné zdroje a zlepšit své postavení ve hře.
  • Většina těchto herních událostí a soutěží je navržena tak, aby podpořila komunitní interakci a týmovou spolupráci. Hráči se často musí zapojit do diskuze s členy své aliance, plánovat strategie a koordinovat své akce. To vytváří prostředí, ve kterém se hráči mohou sdružovat, navazovat nová přátelství a společně se vyrovnávat s výzvami, které hra nabízí.[5]

Komunita a rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rise of Kingdoms má velkou a aktivní komunitu hráčů z celého světa. Komunita je angažovaná v diskusích, sdílení strategií, organizování aliancí a vzájemné pomoci. Vývojáři hry pravidelně aktualizují hru, přidávají nový obsah a rozšíření, aby udrželi zájem hráčů. Nové civilizace, herní režimy, vylepšení a události jsou často přidávány, aby hráči měli stále nové výzvy a zážitky.

Hráči z celého světa se zapojují do komunitních diskusí, sdílí své strategie, vzájemně se podporují a organizují aliance. Tato aktivní a angažovaná komunita přispívá k bohatosti a živosti herního prostředí.

Vývojáři hry mají velký zájem o potřeby a názory hráčů a pravidelně aktualizují hru, aby udrželi zájem a angažovanost hráčů. Tyto aktualizace a rozšíření přinášejí nový obsah a funkcionalitu, které obohacují herní zážitek. Například jsou přidávány nové civilizace, které hráčům umožňují objevovat a hrát za historické národy s jejich unikátními vlastnostmi a schopnostmi.

Kromě nových civilizací jsou do hry pravidelně přidávány nové herní režimy a vylepšení. To poskytuje hráčům možnost zkoušet nové strategie a taktiky v různých herních situacích. Nové události jsou také pravidelně organizovány, což přináší hráčům nové výzvy a příležitosti k dosažení odměn.

Díky pravidelným aktualizacím a rozšířením si hráči mohou být jisti, že hra stále nabízí nové a vzrušující zážitky. Tato snaha o udržení hry čerstvé a relevantní pro hráče přispívá k dlouhodobé popularitě Rise of Kingdoms a udržuje zájem hráčů i po delší době od vydání.[6]

Herní mechaniky[editovat | editovat zdroj]

Rise of Kingdoms nabízí hráčům širokou škálu herních mechanik, které přispívají k hloubce strategie a interaktivitě. Hráči musí správně plánovat a rozhodovat se, jak investovat své zdroje, jaké technologie vylepšovat a jaké jednotky trénovat. Zde jsou některé klíčové herní prvky:

  • Budování města: Hráči začínají se základním městem a postupně ho rozšiřují a vylepšují. Můžou stavět budovy, jako jsou kasárny, výzkumná centra, obchodní centra, farmy a mnoho dalšího. Každá budova slouží k různým účelům a poskytuje různé bonusy.[7]
  • Výzkum: Hráči mohou investovat do výzkumu různých technologií, které zlepšují různé aspekty jejich civilizace. Výzkumné stromy nabízejí mnoho odvětví, jako je vylepšení vojenských jednotek, zvyšování produkce surovin, zlepšování obrany města a další.[8]
  • Jednotky a armády: Hráči mohou trénovat různé druhy vojenských jednotek, včetně pěchoty, jízdy, lukostřelců a obléhacích jednotek. Tyto jednotky mohou být nasazeny do bitev proti NPC nepřátelům i proti jiným hráčům. Správné složení armády a strategie je klíčové pro úspěch v bitvách.[9]
  • Obchodování: Hráči mohou obchodovat se surovinami a jinými hráči prostřednictvím tržiště. To umožňuje vzájemnou výměnu surovin a posilování ekonomiky hráčů.[10]
  • Aliance: Hráči mohou vytvářet a připojovat se k aliancím, které slouží k posílení spolupráce a ochraně. Aliance mohou společně plánovat útoky, sdílet zdroje, pomáhat si navzájem výstavbou a výzkumem a účastnit se aliančních událostí a války.[11]

Kritický ohlas[editovat | editovat zdroj]

Od svého vydání získal Rise of Kingdoms velkou popularitu a obdržel pozitivní recenze od hráčů i kritiků. Hra je ceněna pro svou rozmanitost, hloubku strategie a interakci s ostatními hráči. Grafika a herní design jsou také často chváleny za svou kvalitu a detaily.

Rise of Kingdoms se stal populárním zdrojem zábavy pro miliony hráčů po celém světě a stále získává aktualizace a nový obsah od vývojářů. S jeho rozsáhlým herním světem, soutěžemi a sociálními interakcemi mezi hráči si hra udržuje silnou a aktivní komunitu.[12]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Conquer The World And Become The Author Of Your Kingdoms's History. Rise Of Kingdoms Official Website [online]. [cit. 2023-06-18]. Dostupné online. 
  2. Rise Of Kingdoms Beginner Guide 2023 - Rise of Kingdoms Guides [online]. 2022-01-17 [cit. 2023-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Civilizations. Rise of Kingdoms Wiki [online]. [cit. 2023-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. KINGDOMS, Rise of. Rise of Kingdoms World Map Guide: Everything You Need To Know!. Rise of Kingdoms [online]. 2020-08-10 [cit. 2023-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Rise of Kingdoms Events - Detailed Information (100+ Tips Included). Rise of Kingdoms [online]. [cit. 2023-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. KINGDOMS, Rise of. Update 1.0.20: New Commanders, Tons of New Contents!. Rise of Kingdoms [online]. 2019-06-03 [cit. 2023-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Rise of Kingdoms Towns Building Guide - The Best Tips and Tricks to Create The Finest Towns | BlueStacks. Bluestacks - The Best Android Emulator on PC as Rated by You [online]. [cit. 2023-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. ADMIRAL-HUNTER. Academy & Researching Tips. Rise of Kingdoms [online]. 2020-07-19 [cit. 2023-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. ONECHILLEDGAMER. Rise of Kingdoms Troops Guide. One Chilled Gamer [online]. 2022-03-04 [cit. 2023-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. Buildings/Trading Post. Rise of Kingdoms Wiki [online]. [cit. 2023-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. ADMIRAL-HUNTER. Complete Alliance Guide & Tips for Beginners. Rise of Kingdoms [online]. 2020-07-30 [cit. 2023-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/BLUEMOONGAME. Rise of Kingdoms | Review and Guides | Is it worth it? [online]. [cit. 2023-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]