Přeskočit na obsah

Wikipedista:Henryk Josef Tietjen/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Henryk Josef Tietjen[editovat | editovat zdroj]

Zastupitelské foto na webu MČ Prahy 5

Mé jméno je Henryk Josef Tietjen (*26. 8. 2003, Praha). Jsem středoevropským dítětem, otec Němec, matka Češka se Slovensko-rakouskými kořeny. Zajímám se o historii a politiku. Ve své Středoškolské odborné činnosti jsem vytvořil didaktickou pomůcku k výuce dějin 20. století, z čehož vznikl projekt Malvazinky ve stínu 20. století. Jsem zastupitelem městské části Praha 5 za hnutí SEN21. Zajímám se rovněž o oblast vzdělávání a reformy českého vzdělávacího systému. Zároveň jsem sběračem Paměti národa.

Logo projektu Malvazinky ve stínu 20. století

Malvazinky ve stínu 20. století[editovat | editovat zdroj]

Malvazinky ve stínu 20. století je projekt, který vznikl v rámci mé Středoškolské odborné činnosti v oboru číslo 12 - výukové pomůcky, didaktická technologie. V rámci tohoto projektu jsem vytvořil mobilní hru k výuce dějin 20. století, která období mezi lety 1904 až 1989 představuje hravou a interaktivní formou. Hra je v audioformě a ovládá se hlasem, je tak přístupná i zrakově postiženým a nevidomým lidem. Hra se odehrává primárně v lokalitě Malvazinky na Praze 5, hráč se dozví mnohé o historii této lokality, ale zároveň není problém, pokud ji nezná, protože lokalita je jen kulisou.

V projektu jsem částečně zmapoval orální historii 20. století v Československu skrze archiv Paměti národa. Dále jsem zmapoval historii lokality Malvazinky ve 20. století, a to skrze rozhovory s pamětníky, jakým byl třeba Jakub Železný, dále skrze bádání v archivech a na internetu.

V rámci projektu provádím zájemce po lokalitě Malvazinky, píši články na Wikipedii a aktuálně sepisuji knihu o historii lokality.

Politika[editovat | editovat zdroj]

Jsem zastupitelem městské části Praha 5 za hnutí SEN21 a jedním z nejmladších zastupitelů v České republice. Jsem místopředsedou Výboru pro otevřenou radnici a místopředsedou Komise pro udržitelný rozvoj. Z pozice člena tohoto výboru jsem prosadil vznik Parlamentu dětí a mládeže Prahy 5.

V rámci výkonu své zastupitelské funkce se zabývám záchranou lokality Malvazinky, konkrétně hledám využití pro Sala terrenu, záchranu vily Bertramky či organizování trhů na Malvazinkách.

Zájem o vzdělávání[editovat | editovat zdroj]

Zajímám se o vzdělávání a reformu vzdělávání. Po složení maturitní zkoušky jsem zavítal na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, kde jsem vznesl své připomínky k úpravě maturitních didaktických testů pro zrakově postižené, o čemž následně napsali na Seznamu Zprávách a EDUin.

Za největší problémy českého vzdělávacího systému považuji stálou nedostatečnou inkluzivnost, zaměření na faktografičnost na úkor rozvoje kritického myšlení a mediální výchovy a v neposlední řadě za problém považuji nedostatečnou digizalizovanost školství.

Sběrač Paměti národa[editovat | editovat zdroj]

Jsem sběračem Paměti národa, což je člověk, který dělá rozhovory s pamětníky a následně je zpracovává do textové podoby a dalších výstupů.