Wikipedista:Fipacz/Hormonální jóga

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hormonální jóga (přesněji Hormonální jógová terapie) spojuje prvky klasické Hatha jógy, Kundalini jógy a tibetské techniky cirkulace energie. Její zakladatelka Brazilka Dinah Rodrigues ji vytvořila původně jako přírodní alternativu k hormonální substituci pro ženy v menopauze. Sama ji vyučuje již od roku 1992.

Druhy hormonální jógy (HJ)[editovat | editovat zdroj]

Existují 3 sestavy hormonální jógy, jejichž autorkou je Dinah Rodrigues. Hormonální jóga pro ženy, hormonální jóga pro muže a hormonální jóga pro prevenci a léčbě diabetu.

Hormonální jóga pro ženy[editovat | editovat zdroj]

řeší řadu symptomů hormonální nerovnováhy. Řadu z nich je schopna odstranit úplně, jiné výrazně omezit tím, že znovu aktivuje tvorbu hormonů a to i u žen nad 60 let. U mladých žen, které mají nevyrovnanou hladinu hormonů a trpí menstruačními bolestmi, premenstruačním syndromem nebo se jim nedaří otěhotnět (z důvodu hormonální nedostatečnosti), nabízí hormonální jógová terapie řešení založené zcela na přirozené bázi, reaktivaci vlastních hormonů bez použití hormonální substituce či jiných léků.

Praxí série cvičení, řízeného dechu a práce s energií žena znovu dosahuje vyváženosti hormonální hladiny a ve většině případů i odstraňuje výše uvedené obtíže. Jde o sérii cvičené, která má významný efekt na hladinu estradiolu a symptomy menopauzy jako jsou návaly horka, uro-genitální obtíže, emocionální nestabilita, únava, deprese, migrény, mozkové funkce, neplodnost, polycystické vaječníky, cysty na vaječnících, menstruační bolesti, plodnost, nedostatečná funkce štítné žlázy a další. Pravidelným cvičením se v průměru po třech měsících dosáhne požadovaných výsledků. Dle lékařských studií publikovaných Dinah Rodrigues je nárůst hormonů v průměru o 254 %.[1]

Hormonální jóga pro muže[editovat | editovat zdroj]

Tato sestava se věnuje mužům v tzv. andropauze (u žen menopauza), při nízké hladině testosteronu, sníženém libidu, dále při problémech s prostatou, pravidelných zánětech v oblasti pánve, při hypofunkci štítné žlázy, autoimunitních poruchách a dalších problémech, které jsou způsobené nevyrovnanou hormonální hladinou. V neposlední řadě pomáhá při dlouhodobém stresu.

Hormonální jóga pro diabetiky[editovat | editovat zdroj]

Cvičení hormonální jógy pro diabetiky je velice vhodné, jako prevence těhotenské cukrovky (necvičí se v těhotenství!), dále je na podporu v léčbě cukrovky 1. i 2. typu. Cvičení působí převážně na slinivku břišní, dále na játra a slezinu. Dále pracuje se všemi břišními orgány, které jemnou masáží povzbuzuje k činnosti.

Princip cvičení[editovat | editovat zdroj]

Při cvičení jsou stimulovány žlázy s vnitřní sekrecí, především pak vaječníky, štítná žláza, hypofýza a nadledviny. Cvičení je provázení řízeným dechem Pranayamou Bhastrika K.D., které pomáhá žlázy masírovat zevnitř, čímž dochází k jejich reaktivaci. Práce s energií pak nejen aktivuje hormonální systém, ale má i blahodárný vliv na psychiku ženy.

Vhodnost cvičení[editovat | editovat zdroj]

Hormonální jóga není vhodná při onemocněních, u kterých není žádoucí zvyšovat hladiny tělu vlastních hormonů nebo například v těhotenství.[2] Vždy je vhodné před návštěvou kurzu kontaktovat svého lékaře.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. [1], Vědecký výzkum účinků hormonální jógy.
  2. [2], Pro koho není hormonální jóga vhodná

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Videa a články[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie neručí za správnost lékařských informací v tomto článku. V případě potřeby vyhledejte lékaře!
Přečtěte si prosím pokyny pro využití článků o zdravotnictví.