Wikipedista:EdJir/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

GE Institut für Sprachen und fachsprachliche Ausbildung

EN Institute for Language and Preparatory Studies

RU Институт языковой и профессиональной подготовки


Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy (ÚJOP UK)[editovat | editovat zdroj]

Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy je instituce s dlouhou historií (k otevření prvního střediska v Mariánských Lázních došlo v roce ...) zaměřená především na intenzivní výuku češtiny pro cizince v propojení s odbornou přípravou k přijímacím zkouškám na české vysoké školy. Nabízí však i pomaturintí kurzy pro české zájemce, kurzy angličtiny nebo metodické kurzy pro učitele češtiny z České republiky i ze zahraničí.[1]

Институт языковой и профессиональной подготовки Карлова университета (чеш. Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy v Praze (ÚJOP)) - научно-педагогическое отделение Карлова университета в Праге, занимающееся разработкой методик преподавания чешского языка как иностранного в течение более чем 50 лет. Предлагает большой выбор курсов чешского языка разной интенсивности и на разных уровнях. Для выпускников средних школ организуются интенсивные годичные подготовительные курсы чешского языка и специализированных предметов, позволяющие овладеть в полной мере языком (как правило, на уровне B2 CEFR) и изучить недостающий объем материала по профильным предметам, вызванный разницей с чешской системой образования. Спектр курсов охватывает все отрасли наук, подготовку к обучению в бакалавриате, магистратуре и докторантуре всевозможных чешских вузов. Ежегодно в институте проходят подготовку более 1 000 иностранных абитуриентов из стран СНГ, Африки, Латинской Америки и Западной Европы, что делает его крупнейшей организацией по подготовке к обучению в вузах Чехии.

Институт языковой и профессиональной подготовки является членом международной организации ALTE, объединяющей национальные центры по сдаче языковых экзаменов (Институт имени Гёте, Институт Сервантеса и др.), что позволяет организовывать международно признаваемые сертифицированные экзамены по чешскому языку (ССЕ). Институт также предлагает качественные подготовительные курсы к сертифицированным экзаменам.


Historie[editovat | editovat zdroj]

Univerzita 17. listopadu

ÚTRL

činnost[editovat | editovat zdroj]

logo újop

VTC[editovat | editovat zdroj]

vývoj testů, standardizace, popis úrovní, výzkum, realizace, školení a certifikování examinátorů a administrátorů (Pavel)

Certifikované zkoušky z češtiny pro cizince [2]

logo CCE

újop je jediný

Jednotlivé certifikované zkoušky se vyvíjejí v rámci Výzkumného a testovacího centra a pod jeho vedením se také realizují. Certifikovanou zkoušku z češtiny pro cizince (CCE) je možné skládat na pěti úrovních dle SERRJ (A1, A2, B1, B2, C1) a obsahuje tyto části: čtení s porozuměním, poslech s porozuměním, gramaticko-lexikální subtest (pouze pro B2 a C1), čtení a mluvení. Zkouška má již od roku 2010 certifikaci kvality od mezinárodní organizace ALTE (The Association of Language Testers in Europe[3]). "Zkouška je určena všem cizincům starším 16 let, kteří si chtějí nebo potřebují ověřit stupeň své komunikační kompetence v češtině."[4] Zájemci se můžou přihlásit na některý z vypsaných zkušebních termínů, a to nejen v České republice, ale i v mnoha dalších evropských zemích (Belgie, Bělorusko, Bulharsko, Francie, Itálie, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rusko, Slovensko, Španělsko, Ukrajina, Velká Británie) a také v Japonsku a ve Vietnamu.

Nově je také možné skládat Certifikovanou zkoušku z češtiny pro mládež. Ta se zaměřuje na úrovně A1, A2 a na žáky ve věkových kategoriích do 11 let a 11 - 15 let. Skládá se ze čtení s porozuměním, poslechu s porozuměním, psaní a ústní části.

Pro zájemce o studium na 1. lékařské fakultě UK byla vyvinuta speciální Zkoušky z češtiny pro účely přijímacího řízení na lékařské fakulty.


Certifikované zkoušky z cizích jazyků

Zkouška z češtiny pro udělení trvalého pobytu[editovat | editovat zdroj]

Zkouška z jazyka a reálií pro účely udělování státního občanství ČR.[editovat | editovat zdroj]

MŠMT atd. MV + další spolupráce...?

MOC[editovat | editovat zdroj]

Metodické kurzy pro učitele čjc

Lektoři i učitelé zabývající se výukou češtiny jako cizího jazyka mohou navštěvovat některý z kurzů organizovaných Metodickým a odborným centrem. Jedná se o kurzy různé délky a intenzity (od dvousemestrálního kurzu po týdenní sympozium či nepravidelně pořádaná víkendová školení) a se zaměřením na různé cílové skupiny (učitelé dospělých, učitelé dětí, učitelé působící v zahraničí).

ZKUČ

Sympozium

Krajani MŠMT MZV
audity (ČC, ICP, integrační centra,...)

Jazykové vzdělávání[editovat | editovat zdroj]

Příprava ke studiu na vysoké škole (jazyková a odborná příprava)[editovat | editovat zdroj]

ÚJOP UK provozuje šest středisek (tři v Praze, tři mimo Prahu) zaměřených na přípravu cizinců ke studiu na českých vysokých školách. Tento typ studia čítá 35 vyučovacích hodon týdně a má dvě základní složky, a to přípravu jazykovou, tedy intenzivní výuku češtiny jako cizího jazyka, a odbornou přípravu zaměřenou dle budoucích studijních oborů (obory technické, ekonomické, zdravotnické, humanitní).

Studenti, kteří na konci ročního kurzu úspěšně absolvují Certifikovanou zkoušku z češtiny (CCE) požadované úrovně dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky (SERRJ) mohou skládat přijímací zkoušky k vysokoškolskému studiu v češtině a studovat poté za stejných podmínek jako čeští studenti.[5] Většina českých vysokých škol požaduje od cizinců znalost češtiny na úrovni B2 (pro některé, často umělecké obory, je dostačující B1, například DAMU, FAMU, JAMU, na 1. lékařské fakultě UK nebo na Evangelické teologické fakultě UK je naopak nutné prokázat znalost na úrovni C1)[4].

Odborná složka přípravy pomáhá vyrovnávat rozdíly mezi obsahem středoškolského učiva v zemích, z nichž studenti přijíždějí, a v České republice. Zároveň zahrnuje i nadstavbu připravující studenty přímo ke studiu na konkrétních fakultách, neboť jednotlivá střediska jsou s nejžádanějšími fakultami v kontaktu a znají podrobně jejich požadavky k přijímacím zkouškám (sady přípravných testů, typologie otázek a podobně).

Čeština jako cizí jazyk[editovat | editovat zdroj]

Pro zájemce o studium češtiny jako cizího jazyka nabízí ÚJOP UK paletu kurzů různé délky a intenzity, od celoročních až po šestitýdenní, od denního studia až po letní školy.

Intenzivní kurzy češtiny pro cizince [6][editovat | editovat zdroj]
  • 6 týdnů/ 5 měsíců/ 7 měsíců/ 10 měsíců/ 12 měsíců
  • vždy pět vyučovacích hodin denně a doplňkové odpolední nebo víkendové aktivity
Kurzy češtiny pro lékaře - cizince [7][editovat | editovat zdroj]
  • Systém zdravotnictví a základy práva: příprava studentů na 1. část aprobační zkoušky (od úrovně A2)
  • Čeština jako cizí jazyk pro lékaře: 5 měsíců/ 10 měsíců (úrovně A2, B1, B2)

Online kurzy češtiny pro cizince [8][editovat | editovat zdroj]

  • přístup přes internet s asistencí tutora
  • celkem pět modulů pro pět měsíců studia

Letní kurzy češtiny pro cizince [9] [10][editovat | editovat zdroj]

  • Praha: Čeština a (nejen) česká kultura/ Mezinárodní letní škola mládeže (účastníci ve věku 14 - 18 let)/ Summer FLAS Prague (američtí studenti se stipendiem v programu FLAS)
  • Poděbrady: Letní škola slovanských studií/ Kurz češtiny pro krajany

Příprava ke zkouškám z češtiny pro cizince [11][editovat | editovat zdroj]

  • individuální příprava ke Zkoušce pro žadatele o trvalý pobyt (úroveň A1)
  • přípravné kurzy k Certifikované zkoušce z češtiny (CCE), ke Zkoušce z českého jazyka pro účely udělování státního občanství (v prezenční a on-line formě)

Neintenzivní kurzy češtiny pro cizince [12][editovat | editovat zdroj]

  • dopoledních/ večerní kurz/ individuální/ výuka přes Skype

Přípravný kurz Moskva-Praha [13][editovat | editovat zdroj]

Tento kurz probíhá ve spolupráci s Českým centrem Moskva. Studenti absolvují v období září - leden intenzivní kurz češtiny v Moskvě, poté se přesunou do Prahy, kde v případě úspěšného složení semestrální zkoušky z češtiny pokračují ve studiu češtiny na jednotlivých střediscích dle vybraného zaměření.

další činnosti (studijní) - asi hodit nahoru?[editovat | editovat zdroj]

nostrifikace

překlady

tlumočení

Střediska[editovat | editovat zdroj]

Ředitelství ÚJOP

Ředitelství ústavu sídlí ve Vratislavově ulici v Praze pod Vyšehradem (ředitel/ka, zástupce pro studijní záležitosti, zástupce pro rozvoj, tajemnice). V budově ředitelství probíhá mimo jiné i výuka některých krátkodobých kurzů. Většina výuka je však soustředěna do jednotlivých studijních středisek, kde se také pravidelně konají zkoušky, které ÚJOP UK zaštiťuje, a to Zkouška z češtiny pro udělení trvalého pobytu a Zkouška z jazyka a reálií pro účely udělování státního občanství ČR.

Středisko Praha-Albertov[14][editovat | editovat zdroj]

Výukové středisko Praha-Albertov

Středisko Albertov se orientuje především na kurzy češtiny pro lékaře, které připravuje na aprobační zkoušky. Dále pořádá kurzy češtiny intenzivní (denní studium) i neintenzivní (lekce jednou nebo dvakrát týdně) a je zde možné vytvořit i kurzy na míru dle požadavků studentů, a to jak skupinové, tak individuální. Kurzy pokrývají úrovně A1 - C1 a připravují studenty ke zkouškám CCE, ke Zkoušce z českého jazyka pro účely udělování státního občanství či ke Zkoušce pro žadatele o trvalý pobyt. V létě je možné zúčastnit se kurzu Čeština a (nejen) česká kultura, který propojuje výuku češtiny s bohatým kulturním programem.

Zkouška z češtiny pro udělení trvalého pobytu a Zkouška z jazyka a reálií pro účely udělování státního občanství ČR

Výukové středisko Praha-Hostivař


Středisko Praha-Hostivař[15][editovat | editovat zdroj]

Středisko Hostivař se zaměřuje na budoucí studenty ekonomických a technických oborů. Jsou zde třídy studentů slovanských, neslovanských a od roku xy i čínských (resp. asijských). Kromě výukových prostor jsou zde k dispozici i ubytovací kapacity v areálu kolejí UK (adresa, odkaz), areál tedy funguje jako kampus. Zkouška z češtiny pro udělení trvalého pobytu a Zkouška z jazyka a reálií pro účely udělování státního občanství ČR

sídlo SJV (co s ním je teď?) + náplň

Středisko Praha-Krystal[16][editovat | editovat zdroj]

Výukové středisko Praha-Krystal

Středisko Krystal sídlí v prostorách hotelu Krystal, nedaleko stanice metra Nádraží Veleslavín. V rámci hotelu jsou vyhrazeny kapacity pro studentské pokoje kolejního typu (v roce 2019 byla dokončena jejich rozsáhlá rekonstrukce), studenti mají také možnost vlastního stravování s využitím společných kuchyněk nebo stravování v restauraci hotelu za příznivé ceny.

Toto středisko se zaměřuje na zájemce o právo, společenské vědy, architekturu nebo umělecké obory. Vedle obvyklého programu propojujícího jazykovou a odbornou přípravu mají výjimečně nadaní studenti možnost vybrat si k danému pemzu lekcí češtiny pouze ty odborné předměty, v nichž se potřebují zdokonalit, a vytvořit si tak částečně rozvrh na míru. Během léta středisko nabízí letní kurz češtiny pro cizince (Mezinárodní letní škola mládeže) a letní kurz angličtiny pro cizince (Mezinárodní letní škola anglického jazyka pro mládež). Kromě výše zmíněných zkoušek z češtiny pro cizince (Zkouška z češtiny pro udělení trvalého pobytu a Zkouška z jazyka a reálií pro účely udělování státního občanství ČR) je možné zde absolvovat také zkoušky z anglického jazyka (TOEFL, TOEIC), zkoušku z německého jazyka (WiDaF) a certifikovanou zkoušku z ruštiny (TORFL-ТРКИ).

náměstí Liberec

Středisko Liberec[17][editovat | editovat zdroj]

Středisko Liberec se vzhledem k úzké spolupráci s Technickou univerzitou Liberec (TUL) orientuje právě na technické obory jako jsou nanotechnologie, biomedicína, informatika atd. Při dostatečném množství zájemců je zde pořádán přípravný kurz speciálně zaměřený na vietnamské studenty. Ubytování je pro studenty k dispozici na kolejích TUL.

Středisko Mariánské Lázně[18][editovat | editovat zdroj]

Mariánské Lázně

Nejstarší ze středisek ÚJOP UK, středisko v Mariánských Lázních, se od počátků zaměřuje na obory spojené s přírodními vědami a medicínou (biochemie, ekologie, farmacie, lékařské obory). Středisko má úzké vazby na 1. lékařskou fakultu UK. Právě zde je také kromě zkoušky k občanství a zkoušky pro trvalý pobyt organizována speciální Zkouška z češtiny pro účely přijímacího řízení na lékařské fakulty.[19] Dále zde probíhají pomaturitní kurzy určené českým zájemcům o studium medicíny: Příprava ke studiu na lékařských fakultách a Příprava ke studiu na lékařských fakultách s rozšířenou výukou AJ. Ubytování studentů je zajištěno na kolejích v centru lázeňské části města. Studentům jsou k dispozici jedno- až třílůžkové pokoje se společnou kuchyňkou na patře.



Středisko Poděbrady[20][editovat | editovat zdroj]

Výukové středisko Poděbrady

V lázeňském městě Poděbrady sídlí středisko ÚJOP UK zaměřující se na technické a ekonomické obory. Kromě kurzů pro zájemce o vysokoškolské studium v češtině nabízí i přípravné kurzy na technické, ekonomické a lékařské obory v angličtině. Během léta je možné se zde zúčastnit Kurzu češtiny pro krajany a Letní školy slovanských studií. Výuka probíhá v upravených historických prostorách poděbradského zámku přímo v centru města. Ubytování je zajištěno na kolejích v dochozí vzdálenosti od místa výuky. Studenti jsou ubytování obvykle ve dvou- až čtyřlůžkových pokojích se společným sociálním zařizením a společnou kuchyňkou.


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Čeština pro cizince a cizí jazyky na Karlově univerzitě | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2019-12-05]. Dostupné online. 
  2. Obecné informace k CCE | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  3. Association of Language Testers in Europe (ALTE) - Home. www.alte.org [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  4. a b Certifikovaná zkouška z češtiny pro cizince (CCE) | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2019-12-05]. Dostupné online. 
  5. Cizinci na českých vysokých školách. Studium v českém jazyce. | NICM. www.nicm.cz [online]. [cit. 2019-12-05]. Dostupné online. 
  6. Intenzivní kurzy češtiny pro cizince Univerzita Karlova Praha | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  7. Kurzy Češtiny pro lékaře - cizince pro cizince | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  8. Online kurzy češtiny pro cizince | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  9. Letní kurzy češtiny pro cizince v Praze | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  10. Letní kurzy češtiny pro cizince mimo Prahu | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  11. Příprava ke zkouškám z češtiny pro cizince | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  12. Večerní a dopolední kurzy češtiny pro cizince | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  13. Чешский центр Москва - Прага 2019/2020 для иностранцев | ИЯПП КУ. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  14. Praha-Albertov | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2019-12-12]. Dostupné online. 
  15. Školící středisko Praha-Hostivař | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2019-12-12]. Dostupné online. 
  16. Školící středisko Praha-Krystal | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2019-12-12]. Dostupné online. 
  17. Liberec | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  18. Školící středisko Mariánské Lázně | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  19. Zkouška z češtiny pro účely přijímacího řízení na lékařské fakulty pro cizince | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2019-12-12]. Dostupné online. 
  20. Školící středisko Poděbrady | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 

Stránky na webu[editovat | editovat zdroj]

Association of Language Testers in Europe: https://www.alte.org/ (anglicky)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: http://www.msmt.cz/ (česky)

Národní informační centrum pro mládež: http://www.nicm.cz/ (česky)

Občanství: http://obcanstvi.cestina-pro-cizince.cz/ (česky)

Trvalý pobyt (oficální stránka ke zkoušce pro trvalý pobyt): http://trvaly-pobyt.cestina-pro-cizince.cz/ (česky)

Ústav jazykové a odborné přípravy: http://ujop.cuni.cz/ (česky)