Wikipedista:AlbertDosedla/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTrubkotlamka čínská
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Nadtřídaryby (Osteichthyes)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii )
Řádvolnoostní (Syngnathiformes)
Čeleďtrubkotlamkovití (Aulostomidae)
Rodtrubkotlamka (Aulostomus)
Binomické jméno
Aulostomus chinensis

Trubkotlamka čínská (Aulostomus chinensis) je mořská ryba z třídy paprskoploutvých.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Trubkotlamka čínská je jedním ze tří druhů čeledi Trubkotlamkovitých. Její jméno odráží jak tvar tak i barvu jejího těla. Má protáhlé tělo (o maximální délce 70 až 80 centimetrů). Má protažený rypec a na spodní čelisti masitý vous. Dokáže se rychle přizpůsobit svému okolí. To ji samou chrání před predátory a umožňuje nepozorovaně ulovit svou kořist. Mívá kanárkově žlutou barvu, ale i zelenou a hnědou. Samci mají pod ocasem vak na jikry, který mu napomáhá s péčí o potomstvo.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Masožravec, živí se rybami a korýši. Ačkoliv jsou Trubkotlamky špatnými plavci svojí kořist loví nenadálým přepadem ze zálohy, číhají na ní v nehybnosti jako kousek dřeva unášené vodou.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Tento benthopelagický druh se nachází v tropických a subtropických vodách v Indickém oceánu a Tichého oceánu. Žije v čistých a klidných vodách ve skalnatých a korálových útesech ve kterých se často skrývá, přičemž hlavu má zanořenou svisle dolů mezi větvemi vějířovitých rohovitek a jiných korálů. Zatímco přesná čísla populace pro Aulostomus chinensis zůstávají neznámá, tento druh je často vidoucí.

Ochrana/rizika[editovat | editovat zdroj]

Nejsou známy žádné přímé hrozby pro Aulostomus chinensis, avšak bude i nadále trpět ztrátou a degradací stanovišť korálovým bělením. Je však schopna využívat celou řadu dalších stanovišť. (McGratten 2015)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

McGratten, K. & Pollom, R. 2015. Aulostomus chinensis. The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T65134886A82934000.

Hanel L., Novák J. (2009): České názvy živočichů V. Ryby a rybovití obratlovci (Pisces). 6. Paprskoploutví (Actinopterygii), kostnatí (Neopterygii) - cipalové (Mugiliformes), hrdložábří (Synbranchiformes), Národní muzeum (zoologické oddělení), Praha, 94 str. [jako Aulostomus chinensis (Linnaeus, 1766)]

Froese, R. & Pauly D. (eds.). FishBase. World Wide Web electronic publication.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

OzAnimals - Australian Wildlife [1] [jako Aulostomus chinensis]