Wikipedista:12senior/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
David Koler vítěz ankety

Ceny Akademie populární hudby Anděl 2015 byly vyhlášeny 9. dubna 2016 v Hudebním divadle Karlín. Po dvou vítězstvích získali zpěvák David Koller, zpěvačka Barbora Poláková a skupina Kryštof. Do síně slávy byl uveden kytarista, skladatel, textař a zpěvák Michal Pavlíček. Kromě tradičních hlavních a žánrových cen byly tentokrát vyhlášeny také tři kategorie cen čtvrtstoletí, v nichž Akademie vybrala nejlepší z vítězů minulých 25 ročníků cen.

Galavečer moderoval Libor Bouček a v přímém přenosu ho vysílala Česká televize. V průběhu večera hudebně vystoupili např. Lucie, Dan Bárta, Ewa Farna, Aneta Langerová, Baromantika s Lenkou Dusilovou, Slza. Lenka Dusilová využila své účinkování také ke slovní kritice prezidenta Miloše Zemana, který podle jejích slov „podlézá režimům popírajícím svobodu a demokracii“. K tomu se následně přidali i Klára Vytisková a David Koller. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na twitteru reagoval přirovnáním k „angažovaným umělcům“ z let 1948 a 1977 a tzv. Antichartě. Na facebookových profilech Dusilové i dalších kritizujících umělců se následně objevilo množství sympatizujících, ale i nenávistných a vulgárních komentář

[1]

Vítězové[editovat | editovat zdroj]

Vítězové Cen Anděl čtvrtstoletí[editovat | editovat zdroj]

Zpěvačka čtvrtstoletí[editovat | editovat zdroj]

Lucie Bílá

Zpěvák čtvrtstoletí[editovat | editovat zdroj]

Skupina čtvrtstoletí[editovat | editovat zdroj]

  1. ČT24. ČTAndělé vyhlásili remízu. Dvě ceny pro kapelu Kryštof, Polákovou i Kollera24 [online]. ČT24, 2016-04-09 [cit. 2016-04-25]. Dostupné online. 

[1]

hotel Barcelo Brno

Hotel Barceló Brno[editovat | editovat zdroj]

Pětihvězdičkový hotel v Brně[2]. Ředitelem hotelu je Argntinec Gustavo Guidobono Zabala.[1]

městský dvůr Brno

Přemístěno městské muzeum.[2]

Reference:[editovat | editovat zdroj]

  1. a b PROKOPOVÁ, Milada. Pět hvězd zláká celebrity i byznys. Mladá fronta dnes Brno. 18.6.2016, s. 16. 
  2. a b SLYVA, Viktor. Brněnské maličkosti. Nrno: baga, 2013. S. 14až 5. 

Externí odkazy:[editovat | editovat zdroj]

Tokonoma[editovat | editovat zdroj]

Tokonoma v Japonsku

Tokonoma ( nebo jen toko-no-ma  ) nebo jednoduše toko ( 床 ),   je zabudovaný zapuštěný prostor v přijímací místnosti v japonském stylu, ve kterém jsou zobrazeny položky pro umělecké ocenění. V angličtině by tokonom mohl být nazván výklenek .

Jinak je možno tokonomu definovat jako výklenek v japonském pokoji, sloužící k ystavování maleb, keramiky, aranžování květin a dalších forem umění. Bytové doplňky, které nejsou používány jsou jsou z tohoto prostoru odstraněny, takže tokonoma je ústředním bodem interiéru. Nachází se téměř v každém japonském domě.

Charakter tohoto architektonického stylu, který vznikl v období Kamakura [1](1192–1333), se vyvinul ze soukromého oltáře (butsudan) v domech zenových buddhistických kněží. Butsudan se skládal z výklenku obsahujícího úzký dřevěný stůl s kadidlovým hořákem, votivními svíčkami a květinovými nádobami umístěnými před buddhistickým svitkem visícím na zdi. Ve své adaptaci na japonský dům byl používán výhradně pro zobrazování uměleckých předmětů.

Butsudan[2], někdy hláskoval Butudan (仏 壇, doslovně “buddhistický oltář”), je svatyně obyčejně nalezená v chrámech a domovech v japonských buddhistických kulturách. Butsudan je buď definovaná, často ozdobené místo, nebo prostě dřevěná skříňka někdy opatřená dveřmi, které uzavírají a chrání Gohonzonovou nebo náboženskou ikonu, typickou podpbu sochy nebo obraz Buddhy nebo bódhisattvy, nebo kaligrafické svitky mandaly.


Japonský interiér[editovat | editovat zdroj]

Japonský interiér si s ničím nespletete, je specifický a absolutně tradiční. Vyniká jednoduchostí, a to jak barevnou, tak dekorativní, kontrastem přímek černých lemů tatami a žluto-béžově měkkou plochou. Interiéry jsou od sebe oddělovány prostými sloupy a posuvnými stěnami z ručního papíru, které jsou zasazeny do dřevěných rámů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

http://www.dumazahrada.cz/bydleni/interiery/24264-objevte-kouzlo-japonskeho-stylu/

https://www.britannica.com/technology/tokonoma

https://en.wikipedia.org/wiki/Butsudan

Souvisejí články[editovat | editovat zdroj]

  • Objevte kouzlo japonského stylu.
  • Toužíte po zenové oáze? Zařiďte si byt v japonském stylu čistoty a neokázalosti

Externí odkazy:[editovat | editovat zdroj]

  1. www.britannica.com.Chybí název periodika! 
  2. Dostupné online.