Wikipedie:Těšínsko na Wikipedii

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Těšínsko_na_Wikipedii

Těšínské Slezsko ve Wikipedii je vzdělávací projekt realizovaný v roce 2021 polským sdružením Wikimedia (Wikimedia Polska) a Polským centrem při Kongresu Poláků v České republice ve spolupráci se vzdělávacím týmem Wikimedia Česká republika.

O projektu[editovat | editovat zdroj]

Most Sportowy / Sportovní most, spojuje Těšín a Český Těšín

Projekt Těšínské Slezsko ve Wikipedii je určen žákům ve věku 13+, kteří studují v Českém Těšíně a jeho okolí (Euroregion Těšínské Slezsko). Chceme je inspirovat k tomu, aby sami a zodpovědně vytvářeli obsah na Wikipedii, poznávali dědictví svého regionu a seznamovali se navzájem s wikipedisty.

Proč to děláme?[editovat | editovat zdroj]

V reakci na výzvu polského centra jsme již v roce 2020 začali spolupracovat na grantové žádosti, kterou v polovině roku 2021 schválil Kongres Poláků a poskytl 120 000 korun na realizaci aktivit do konce roku.

Při vytváření koncepce projektu jsme se řídili myšlenkou šíření znalostí o regionu, jazyku a kultuře Těšínského Slezska. Wikipedie je sbírka otevřených znalostí, která je dostupná všem, největší virtuální encyklopedie na světě, a proto nemůžeme připustit, aby v ní tak důležitá část místního dědictví nebyla náležitě zpracována. Zapojením mladých lidí do procesu tvorby a doplňování obsahu o Těšínském Slezsku jsme také chtěli inspirovat mladou generaci k hledání a objevování svých kořenů, k prozkoumávání tajemství regionu a ke zdokonalení používání polštiny v mluvené i psané podobě.

S kým spolupracujeme?[editovat | editovat zdroj]

Projektu se účastní následující školy:

  • Polskie Gimnazjum im. Juliusza Słowackiego v Českém Těšíně
  • Zespół Szkolno-Przedszkolny v Hażlachu
  • LOTE - Liceum Ogólnokształcące Towarzystwa Ewangelickiego v Těšíně
  • SPTE - Szkoła Podstawowa Towarzystwa Ewangelickiego v Těšíně
  • Szkoła Podstawowa i Przedszkole Gustawa Przeczka z Polskim Językiem Nauczania v Třinci

Podpora[editovat | editovat zdroj]

Podporu projektu deklarovali historici, etnografové, knihovníci a knihovnice, pracovníci a pracovnice muzejních a kulturních institucí z regionu, ale i vzdělávací spolky a ti, kteří se zasazují o rozvoj Těšínska v širokém slova smyslu. Jedná se především o: Książnica Cieszyńska, Šeršníkovo muzeum, Biblioteka Tschammera, Ośrodek Dokumentacyjny (Dokumentační centrum) Kongresu Polaků v ČR, Biblioteka Miejska v Těšíně, Regionální knihovna Karviná, Szkoła Cieszy-n a další.

Polské centrum při Kongresu Poláků v České republice je hlavním držitelem grantu a organizátorem projektu, Wikimedia Polsko (vzdělávací tým) je zodpovědná za obsahovou a propagační část aktivit.

Co budeme dělat?[editovat | editovat zdroj]

Již v roce 2020 a v první polovině roku 2021 studenti polského gymnázia v Českém Těšíně díky svému učiteli Romanu Zemenemu vytvořili a vylepšili hesla o regionu v polské Wikipedii. Iniciativa byla dobře přijata místní komunitou a tiskem a naši wikipedisté poskytli nováčkům redakční podporu. V současném projektu budou vytvářena i nová hesla - jejich návrhy budou nejprve analyzovány zkušenými editory z hlediska encyklopedické platnosti a dostupnosti možných zdrojů.

Projekt Těšínské Slezsko ve Wikipedii bude také příležitostí k opravě obsahu již existujících hesel (na základě spolehlivých zdrojů a jejich objektivního a neutrálního využití v obsahu) nebo k doplnění nových informací, čímž se aktualizují znalosti v této největší encyklopedii světa.

Plánujeme také obohatit úložiště fotografií Wikimedia Commons o účastníky zavedením osvědčeného modelu foto procházek v kombinaci se školením o licencování a nahrávání souborů do mediální knihovny Wikipedie.

Vnitřek zámku v Chotěbuzi

Co se ještě stane?[editovat | editovat zdroj]

Protože je projekt určen školám, chceme, aby narušil stereotyp nudného, narativního získávání znalostí.

Proto předpokládáme různé činnosti, jako např.

  • učíme editovat online a na živo;
  • soutěž s cenami za nejlepší příspěvek/nejlepší heslo vytvořené nebo rozšířené na polské Wikipedii;
  • soutěž s cenami pro nejlepší obrázky nahrané na Wikimedia Commons v rámci projektu;
  • webináře a pracovní setkání pro učitele zapojené do projektu a instituce GLAM poskytující podporu;
  • školní exkurze do místních institucí GLAM a získávání jejich zdrojů pro tvorbu věrohodného obsahu pro polskou Wikipedii;
  • výjezdy na významná historická a kulturní místa v regionu za účelem pořízení fotodokumentace a získání pramenů;
  • stacionární výstava vytvořená z výsledků projektu na konci aktivit;

Tato stránka vychází z původní stránky na polské Wikipedii. V záložce Kalendarz na polské stránce k projektu si můžete přečíst aktuální plán činností.

K WikiProjektu byla také zřízena nástěnka, kde můžete sledovat aktivitu studentů a zapojených účastníků a wikipedistů.

Wikipedie:Nástěnka/WMCZ - WMPL/Těšínské Slezko na Wikipedii - Śląsk Cieszyński w Wikipedii