Wikipedie:Masarykova univerzita/Noc vědců 2015

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stan Wikipedie na Noci vědců 2015

Toto je organizační stránka pro prezentaci Wikipedie na Noci vědců 25. září 2015, na které se v rámci programu Masarykovy univerzity v areálu Přírodovědecké fakulty MU na Kotlářské 2 v Brně prezentoval i tým Wikipedie Masarykovy univerzity pod hlavičkou Spolku absolventů a přátel Masarykovy univerzity. Zapojení wikipedistů do akce dobře souznělo s hlavním cílem Noci vědců na Masarykově univerzitě, kterým je propagace toho, čím se univerzita zabývá a čím přispívá společnosti v oblasti vědy a vzdělávání. Pro všechny zájemce byl na Noc vědců vstup volný. Rádi jsme se s vámi na stánku Wikipedie setkali a pozvali vás i k návštěvě ostatních prezentací v rámci Noci vědců na MU.

Prezentace Wikipedie proběhla v areálu Kotlářská 2 (Přírodovědecká fakulta MU) před pavilonem 08 (od vrátnice nejprve rovně a pak přes dvorek napříč).

  • od 16:00 do 18:00 příprava prezentace
  • od 18:00 do 24:00 program pro veřejnost:
    • kvíz na různá témata a stupně obtížnosti s vlastnoruční kontrolou odpovědi přímo ve Wikipedii – úspěšné soutěžící odměníme
    • příležitost vyzkoušet si editaci Wikipedie (dle vlastního zájmu nebo výběrem z více než 200 předpřipravených návrhů oprav) – každého nového redaktora odměníme
    • možnost popovídat si s redaktory české Wikipedie a seznámit se s fungováním Wikipedie a jejím využíváním ve výuce a pro popularizaci vědy na Masarykově univerzitě

Organizační tým[editovat | editovat zdroj]

Ve stanu byly v provozu dva notebooky, z nichž jeden byl určen pro provoz wikikvízu (v době konání akce měl přidělenu IP-adresu 147.251.239.65) a druhý primárně pro editování Wikipedie, ovšem příležitostně na něm byl provozován i wikikvíz (147.251.229.60).

Wikikvíz[editovat | editovat zdroj]

Wikikvízem jednotliví návštěvníci či skupinky prošli celkem 50-krát a bylo v něm rozdáno přibližně 33 velkých odměn (za alespoň tři správné odpovědi ze čtyř) a mnoho menších odměn (za alespoň jednu správnou odpověď). Kvíz nabízel po čtyřech otázkách se zvyšující se obtížností k jednomu vybranému z pěti připravených tématických okruhů. Všechny otázky se nějakým způsobem vázaly k tématu tétoroční Noci vědců, kterým bylo Světlo. Na výběr měli soutěžící mezi těmito tématy (seřazena sestupně podle oblíbenosti): Světlo (17 průchodů), Geografie ČR (15 průchodů), Různé aneb Temná strana Síly (9 průchodů), Stavebnictví a architektura (5 průchodů), Osvícenství (4 průchody).

Editování Wikipedie[editovat | editovat zdroj]

V rámci prezentace fungování Wikipedie si pod dohledem wikipedisty vyzkoušelo editování Wikipedie celkem 20 návštěvníků (viz 25. 9. 2015 v přehledu editací) – vesměs šlo o opravy organizátory předem odhalených pravopisných chyb, ale nejméně ve dvou případech i o obsahové rozšíření iniciované samotným návštěvníkem (Speciální:Diff/12920615 a Speciální:Diff/12920786).

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související stránky[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]