Vozovna Kobylisy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vozovna Kobylisy
Poloha
AdresaPraha 8, Kobylisy, ČeskoČesko Česko
UliceHorňátecká
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vozovna Kobylisy je jedna z osmi tramvajových vozoven provozovaných Dopravním podnikem hlavního města Prahy, a. s. Na východ od vozovny se nachází také stejnojmenná tramvajová smyčka.

Historie a dnešní využití[editovat | editovat zdroj]

Kobyliská vozovna je poslední vozovnou, kterou tehdejší Elektrické podniky hlavního města Prahy postavily před 2. světovou válkou; využívá se od 30. dubna roku 1939, kdy nahradila vozovnu Centrála v Holešovicích z konce 19. století.

Odstavná hala má čtyři lodě po pěti kolejích. Kolejiště vozovny po dlouhou dobu od výstavby nedoznalo téměř žádných změn; v roce 1970 byla zřízena objízdná kolej. Rozsáhlá rekonstrukce kolejiště byla provedena v červenci a srpnu 2009, při této rekonstrukci byl zrušen kolejový kruh (vozovna Žižkov je od té doby jedinou vozovnou, která má na dvoře kolejový kruh).

V létě 2016 byla kvůli stavbě protihlukové stěny uzavřena objízdná kolej, část vozů proto byla nahrazena obousměrnými vozy Tatra KT8D5.RN2P.

K 20. srpnu 2023 sem bylo přiděleno 34 kusů Tatra T3R.P v různých modifikacích, všechny provozní vozy Škoda 14T (50 kusů), 9 kusů Škoda 15T a tři služební a pracovní vozy.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pražské tramvaje.cz [online]. Rev. 2023-08-20 [cit. 2023-09-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]