Vosecká bouda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vosecká bouda
Vosecká bouda
Vosecká bouda
Poloha
AdresaRokytnice nad Jizerou, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vosecká bouda (1250 m n. m., německy Wossecker Baude) je turistická bouda nacházející se v západních Krkonoších, jihovýchodně od skály Tvarožník.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vosecka bouda ze začátku 20. století

Pravděpodobně roku 1710 byl na místě dnešní boudy postaven seník. Bouda je doložena v Grauparově mapě z roku 1743 (?) pod názvem Františkánská bouda. V okolí boudy se v létě pásl hovězí dobytek a sušilo se zde seno na zimu. Roku 1790 byla bouda přestavěna Václavem Krausem. V této době se nazývala Nová česká bouda. Roku 1830 boudu výrazně rozšířil Jan Kraus. Bouda se nacházela mimo turistické cesty, orientovala se na budní hospodářství, proslulé bylo zdejší máslo a sýry. V roce 1896 došlo již k několikáté přestavbě a bouda se stala oblíbeným místem turistů. Další úpravou bouda prošla v roce 1900, bylo zde zřízeno 6 hostinských pokojů. Roku 1901 hrabě Jan Harrach nechal vybudovat turistickou cestu z Labské boudy, což výrazně zvýšilo návštěvnost boudy. Provozovala se zde i oblíbená jízda na rohačkách údolím Mumlavy do Harrachova. Hrabě Harrach se snažil o počeštění boudy, čemuž se nájemce Endler bránil. Za první republiky bylo Harrachovo panství včetně boudy zestátněno. V době 2. světové války bouda patřila Německé říši. Po válce byla bouda upravena. Jako jedna z mála krkonošských bud nebyla v minulosti postižena požárem.[1]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Vlastníkem boudy je Klub českých turistů, chata je otevřená celoročně, ubytovna má kapacitu 37 lůžek. Objekt není připojen do elektrické sítě, výrobu elektřiny zajišťuje vlastní agregát.

Přístupové cesty[editovat | editovat zdroj]

Němá značka Vosecká bouda

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LOKVENC, Theodor. Vosecká bouda. Časopis Krkonoše. Listopad 1996, čís. 11, s. 22–23. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]