Volby prezidenta USA 1792

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
George Washington
Výsledky voleb podle států

Volby prezidenta USA 1792 byly druhé prezidentské volby ve Spojených státech. Stejně jako v minulých volbách v roce 1789 byl zvolen George Washington prezidentem USA a John Adams viceprezidentem USA.

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Volby roku 1792 se řídily stejnými pravidly jako v roce 1789. V průběhu první vlády George Washingtona se začaly zvětšovat rozpory mezi členy kabinetu mezi ministrem financí Alexandrem Hamiltonem a ministrem zahraničí Thomasem Jeffersonem. Rozpor mezi těmito politiky zapříčinil vznik politických stran. Příznivci Hamiltona se nazývali federalisté a příznivci Jeffersona republikáni. Strany však neměly žádné struktury, a nemohly tak nominovat konkrétního kandidáta. Díky alianci Jeffersona a Madisona z Virginie, George Clintona a Aarona Burra z New Yorku z května 1791, byli republikáni schopni prosadit kandidaturu Clintona na viceprezidenta Spojených států.

Hlasování[editovat | editovat zdroj]

Voleb se zúčastnilo 28 579 voličů. Sbor volitelů 13. února 1793 jednohlasně schválil George Washingtona pro další čtyři roky coby prezidenta USA, i když zamýšlel odejít z politiky, neměl protikandidáta. Pro zvolení bylo zapotřebí získat 67 ze 132 volitelů. Hlasování viceprezidenta nebylo stejně jako v předešlých volbách oddělené (každý volitel měl dva hlasy - pro kandidáta na prezidenta a viceprezidenta, přičemž hlasy nebyly rozlišeny). Jako viceprezident byl znovu zvolen John Adams se 77 hlasy. Jeho hlavní rival George Clinton dostal pouhých 50. Další republikáni Thomas Jefferson dostal 4 hlasy a Aaron Burr 1 hlas.

Volební účast byla nejmenší v historii Spojených států. K volbám se vydalo 0,88% voličů.

George Washington byl jednomyslně znovuzvolen pro druhé funkční období a složil přísahu dne 4. března 1793 v tehdejším hlavním městě - Filadelfii.

Jméno Stát Hlasy voličů Procent Strana
George Washington Virginie 28 579 100 % Nestraník
Jméno Stát Hlasy Volitelů Strana
George Washington Virginie 132 Nestraník
John Adams Massachusetts 77 Federalista
George Clinton New York 50 Demokrat-Republikán
Thomas Jefferson Virginie 4 Demokrat- Republikán
Aaron Burr New York 1 Demokrat- Republikán
  • George Washington byl nestraník, ale silně sympatizující k Federalistické straně, a proto bývá někdy uváděn jako federalista.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Wybory prezydenckie w Stanach Zjednoczonych w 1792 roku na polské Wikipedii a United States presidential election, 1792 na anglické Wikipedii.

Volby prezidenta USA
Předchůdce:
Volby prezidenta USA 1788–1789
1792
Volby prezidenta USA 1792
Nástupce:
Volby prezidenta USA 1796