Voják svobody

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Voják svobody
Chybí zde svobodný obrázek
Základní údaje
AutorBorys Jurijovyč Krylov
Rok vzniku2018
Popis
Materiálbronz
Umístění
UmístěníSenamiestis (Kaunas)
StátLitvaLitva Litva
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Voják svobody nebo Rytíř svobody, litevsky Laisvės karys či Vytis, je bronzová plastika/památník znázorňující rytíře na koni. Nachází se u hradu Kaunas a sochy Kanklininkas, na levém břehu řeky Neris, ve čtvrti Senamiestis (Staré město) krajského města Kaunas v Kaunaském kraji v Litvě.

Historie a popis pomníku[editovat | editovat zdroj]

Plastika vznikla ke 100. výročí obnovení litevské nezávislosti a instalována byla dne 5. července 2018, tj. v předvečer litevského Dne státnosti. Jezdeckou plastiku v nadživotní velikosti, znázorňující státní znak Litvy (Vytis), vytvořil tým ukrajinských a litevských sochařů Oles Sydoruk (Олесь Сидорук), Boris Krylov (Борис Крилов) a Arūnas Sakalauskas. Výška sochy je téměř 7 m. Rytiř je ve středověkém brnění vyzbrojen mečem a štítem. Kůň se vzpíná. Tvář rytíře je vytvořena podle vzhledu litevského národního hrdiny, kterým byl Romas Kalanta (1953–1972). Na místě se také občasně konají oslavy a další kulturní akce.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Malá kopie pomníku existuje také na nádvoří litevského velvyslanectví na Ukrajině.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Laisvės karys. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  2. Skulptūra "Laisvės karys" | pamatykLietuvoje.lt - kelionių po Lietuvą portalas. www.pamatyklietuvoje.lt [online]. [cit. 2022-09-16]. Dostupné online. 
  3. Prieglobsčio užteks visiems: Kauno rajono žirgyne apsigyvens „Laisvės kario“ prototipas. Kas vyksta Kaune [online]. An, 19 Bal 2022 12:13:03 +0000 [cit. 2022-09-16]. Dostupné online. (litevsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]