Vladimír Cerha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vladimír Cerha
Narození1966 (57–58 let)
Kostelec nad Labem
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Vladimír Cerha (* 1966 Kostelec nad Labem) je český malíř, spisovatel a terarista.

Život[editovat | editovat zdroj]

Po základní škole nastoupil na gymnázium v Brandýse nad Labem, studium však v prvním ročníku přerušil a vyučil se elektromechanikem. Po vyučení pracoval jako technik v závodě ZPA Čakovice. Zároveň začal studovat střední průmyslovou školu strojírenskou v Čelákovicích a po maturitě (1992) pak nastoupil denní studium na Fakultě životního prostředí UJEP v Ústí nad Labem.

Od 18 let byl členem Československé společnosti entomologické, věnoval se sběru a studiu brouků z čeledi nosatcovitých (Curculionidae) Českého středohoří. Zároveň se věnoval amatérsky olejomalbě krajin a prvních aktů a při studiu souběžně navštěvoval zoologické i výtvarné přednášky pedagogické fakulty. Psal populárně naučné články do časopisů, především pak do chovatelsky zaměřeného časopisu Fauna, kde se postupem doby stal členem redakční rady.

Souběžně se věnoval psaní prózy – krátkých detektivních a romantických příběhů, které vydával v různých časopisech, leckdy i pod náhodně smyšlenými pseudonymy (tak, aby příběhy vypadaly autenticky). Mimoto pracoval pro lounskou Galerii za branou ( 1993 – 1999 byl žákem Dr. Petra Růžičky – kresba a grafika) jako externí grafik a autor perokreseb pro komerční využití.

Vystřídal řadu zaměstnání, v nichž hledal především inspiraci pro svou práci. Mimo jiné byl vedoucím drobných provozoven, elektrikářem, reklamním poradcem, správcem turistické chaty, prodavačem, pracovníkem v pásové výrobě autodílů, IT pracovníkem pro shromažďování dat, pracovníkem v soukromé detektivní agentuře, pracoval jako živnostník v tetovacím salónu, i jako administrativní pracovník a zapisovatel u obvodního soudu.

Výstavy[editovat | editovat zdroj]

  • 2007 – výstava v KD Postoloprty – 64 olejomaleb a akrylů na plátně a sololitu
  • 2009 výstava v KD Zahrada Praha Chodov – ilustrace a vydané knihy nakladatelství Balt-East
  • 2. května 2009 –  autorské čtení v městském sále sicilského města Lentini z knihy Dům u moře (La casa al mare)

Vydaná díla[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]