Vila Bohumila Belady

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vila Bohumila Belady
Pohled na vilu od jihozápadu
Pohled na vilu od jihozápadu
Účel stavby

Rodinné sídlo

Základní informace
SlohFunkcionalismus
ArchitektJan Chládek
Výstavba1925-1926
Materiálzdivo
StavitelBohumil Belada
Současný majitelIndonéská republika
Pojmenováno poBohumil Belada
Poloha
AdresaNad Buďánkami II 1944
150 00 Praha-Smíchov, Praha, ČeskoČesko Česko
UliceNad Buďánkami II
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vila Bohumila Belady je sídelní vila v Praze-Smíchově, která byla dokončena roku 1926 podle návrhu architekta Jana Chládka pro pražského stavebního podnikatele Bohumila Beladu. Svými rozměry i rozlohou původního pozemku se jedná o jednu z největších vil na území Prahy 5. Dlouhodobě je stavba využívána jako sídlo Velvyslanectví Indonésie v Praze.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V majetku Jana Kubíčka[editovat | editovat zdroj]

Výstavbu vily zadal u vlastní stavební firmy před rokem 1926 v Praze působící stavitel a podnikatel Bohumil Belada jakožto zhotovení rodinného palácového sídla, na majestátním místě vrcholu srázu údolí, v kopci nad příměstskou osadou Buďanka. Belada se stal stavitelem stejně jako jeho mladší bratři Antonín a Karel, a posléze vybudoval vlastní rozsáhlý podnik, který se specializoval především na přípravu povrchu pro stavbu budov, kanalizační sítě a projekty vodárenských staveb. V roce 1926 předložil ve spolupráci s inženýrem Vladimírem Listem pražským zastupitelům návrh na výstavbu čtyř podzemních tratí pod názvem Podzemní rychlá dráha pro Prahu, který se stal částečnou předlohou podoby pozdějšího pražského metra.[1]

Po roce 1945[editovat | editovat zdroj]

Po únoru 1948 byla budova znárodněna, rodina Beladova byla však nucena dům zcela opustit v 60. letech 20. století, patrně po smrti Bohuslava Belady roku 1964. Posléze byla využívána mj. jako hotel.[2] Ještě před Sametovou revolucí objekt pro účely sídla velvyslanectví získaly orgány Indonéské republiky. Po roce 1989 byl pak objekt od rodinných dědiců, do jejichž majetku díky restitucím přešel, indonéskými úřady odkoupen.[2]

Architektura stavby[editovat | editovat zdroj]

Vila je několikapodlažní volně stojící budova s plochou střechou, částečně realizovanou jakožto pochozí terasu. Postavena byla na vrcholu srázu s prudkým jižním svahem, což objektu zajišťuje výhled na Smíchov a přilehlé Košíře. Funkcionalistický sloh pracuje především s pravými úhly a holou fasádou, stavba však nese též oblé a kruhové, v podstatě dekorativní, prvky. Součástí objektu je také rozsáhlá zahrada.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Schéma tohoto projektu
  2. a b Indonéská ambasáda sídlí v prvorepublikové vile, vchod chrání mytický pták. iDNES.cz [online]. 2018-09-05 [cit. 2022-03-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]