Vid Morpurgo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vid Morpurgo
Portrét Vida Morpurga, Městské muzeum ve Splitu
Portrét Vida Morpurga, Městské muzeum ve Splitu
Narození7. května 1838
Split
Úmrtí31. ledna 1911 (ve věku 72 let)
Split
Povolánípolitik, bankéř a spisovatel
Politická stranaLidová strana Dalmácie
PříbuzníTina Morpurgo (praneteř)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vid Morpurgo (7. května 1838, Split31. ledna 1911 tamtéž) byl chorvatský vydavatel, tiskař, bibliograf, knihovník, podnikatel a politik židovského původu.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Židovská rodina Morpurgových pocházela z Mariboru (v 17. století nazývaný německy Marburg).[1] Prvním členem rodiny ve Splitu byl David-Vita (zemřel 1774), který se do Splitu přestěhoval v první polovině 18. století. Jeho pravnuk David-Elija (zemřel 1882) se v roce 1837 oženil s Anettou Gentili z Gorice, se kterou měl syna Vida.

Vid Morpurgo po základní škole ve Splitu (1846–1849) navštěvoval Královskou střední školu ve Splitu a v roce 1856 absolvoval arcibiskupský seminář. Byl dobrým studentem, ale nikdy plně neovládl chorvatský jazyk. Proto vždy v novinových polemikách a spisech používal italštinu.

Knižní a vydavatelská činnost[editovat | editovat zdroj]

Hrob Vida Morpurga na splitském židovském hřbitově v Marjanu

Už jako mladý pracoval Morpurgo v knihkupectví Petara Savy. Právě zde přispěl k rozvoji vydavatelství spojením s mnoha zahraničními nakladatelstvími. Za tímto účelem odcestoval v roce 1855 do Benátek a Terstu, aby podepsal smlouvy s knihkupci a nakladateli. V roce 1860 otevřel své vlastní knihkupectví pod od roku 1862Libreria Morpurgo“ se sídlem na dnešním Národním náměstí, kde firma sídlí dodnes.

V roce 1861 založil Morpurgo a první splitskou výpůjční knihovnu (Biblioteca circolante o da nolo), tento projekt však zůstal nedokončený.[2]

Morpurgo chtěl založit časopis, který by shromáždil dalmatskou inteligenci a pomohl tak pozvednou kulturu z její tehdejší zaostalosti. Za tímto účelem založil dalmatskou ročenkuAnnuario Dalmatico“, vytištěnou v roce 1859, do níž svými texty přispělo mnoho dalmatských intelektuálů (Kosta Vojnović, Nikola Tommaseo a další).

V roce 1861 vydal druhý díl "Dalmatinské ročenky", která se na rozdíl od prvního dílu čistě literárního charakteru začala zabývat politickými tématy a problémy země. Během roku 1861 bylo ve Splitu publikováno asi deset publikací s politickým obsahem, z nichž pět vydal Morpurgo. Vydal také různé vzpomínkové knihy a brožury, postupně stále častěji v chorvatštině.

Národní a politická činnost[editovat | editovat zdroj]

Jako mladý byl mezi signatáři žádosti o připojení Dalmácie k Chorvatsku.[3] Morpurgovo knihkupectví se od samého počátku stalo sídlem dalmatské Lidové strany ve Splitu, kde se scházeli mladí obrozenečtí intelektuálové. Sám Morpurgo byl neformálním organizátorem a poradcem narodniků.

Podnikatelská aktivita[editovat | editovat zdroj]

Vid Morpurgo se ve své době účastnil všech akcí souvisejících s ekonomickou prosperitou Splitu a zdůraznil, že stagnace ekonomického pokroku může negativně ovlivnit vývoj politických myšlenek. [4]

V roce 1870 založil palírnu a likérku[5] a v roce 1875 založil první parní továrnu na výrobu cihel ve Splitu. Po neúspěchu ve volbách do splitského magistrátu byl zvolen místopředsedou Splitské obchodní a řemeslné komory a brzy se stal jejím prezidentem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vid Morpurgo na chorvatské Wikipedii.

  1. Tea Blagaić-Januška. Dostupné online. 
  2. Kečkemet, D., Vid Morpurgo i narodni preporod u Splitu, str. 10.
  3. Dostupné online. 
  4. Dostupné online. 
  5. Mihovil Šetka: Percepcije modernizacije života u Dalmaciji krajem 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća , Sveučilište u Zadru, Odjel za povijest, Zadar, 2018. str. 45.-46.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kečkemet, D., Hrvatski narodni preporod u Splitu, Split, 1999.
  • Kečkemet, D., Vid Morpurgo i narodni preporod u Splitu, Split, 1963.
  • Blagaić-Januška, T., Fond Vid Morpurgo u Muzeju grada Splita, Split, 2010.