Veleštír císařský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxVeleštír císařský
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenklepítkatci (Chelicerata)
Třídapavoukovci (Arachnida)
Řádštíři (Scorpionida)
ČeleďScorpionidae
Rodštír (Pandinus)
Binomické jméno
Pandinus imperator
(Koch, 1841)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Veleštír císařský nebo také veleštír královský[1] a veleštír obrovský (Pandinus imperator) je jedním z největších štírů na světě. Jedná se o africký druh[1].

Popis[editovat | editovat zdroj]

Největší exemplář tohoto druhu měřil 230 mm. Má velká klepeta pokrytá hrboly a chloupky. Podle toho jej lze odlišit od Heterometrus spinifer nebo Heterometrus longimanus, kteří jinak vypadají velmi podobně a jsou někdy za veleštíra císařského považováni a jsou s ním často chováni.

Veleštír císařský nepatří mezi nebezpečné ani agresivní štíry. V nebezpečí se brání klepety a může bolestivě štípnout. Bodne však jen velice vzácně a bodnutá osoba to zaznamená většinou až po 10 minutách, kdy jed způsobí svědění. To do dvou hodin odezní a při dotyku se ještě den projevuje krátké svědění.

Chov[editovat | editovat zdroj]

Veleštír císařský

Veleštír císařský byl nejčastěji chovaný a nabízený štír v Česku. V dnešní době je velice obtížné ho sehnat díky zákazu vývozu z Afriky. Velice často se ve zverimexech prodává druh Heterometrus pod názvem Pandinus imperator, neboť je to vzácnější druh a tomu odpovídá také cena. K chovu se hodí terárium velkých rozměrů s velkou vrstvou lignocelu a úkryty. Napáječka je nutná. Všechny štíry rodu Pandinus a Heterometrus je nutné chovat ve skupinách více než dvou jedinců. Jinak mohou zahynout steskem.

V Česku jsou také chováni Pandinus cavimanus a Pandinus viatoris. Pandinus cavimanus je tolerantnější k chovatelským přehmatům a hodí se jako štír pro začátečníky.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Ve fiktivním herním světě série Fallout se po nukleární válce vlivem radiace z veleštíra císařského vyvinul tzv. radškorpión, veliká a agresivní verze svého předka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b SMRŽ, Jaroslav. Základy biologie, ekologie a systému bezobratlých živočichů. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2013. 194 s. ISBN 978-80-246-2258-3. S. 111. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Herbert Schiejok et Mark Moelter: Genus: Pandinus, Species Pandinus Imperator. Buthus, Remscheid 1999, ISBN 3-931707-06-7
  • Ann Webb, Herbert Schiejok: Skorpione. bede, Ruhmannsfelden 1999, ISBN 3-933646-16-2

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]