Všehokniha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Všehokniha
AutorGuus Kuijer
Původní názevHet boek van alle dingen
PřekladatelMagda de Bruin Hüblová
IlustrátorNanako Ishida
ZeměNizozemsko
Jazyknizozemština
ŽánrLiteratura pro děti a mládež
Datum vydání2004
Česky vydáno2013
Počet stran112
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Všehokniha (nizozemsky Het boek van alle dingen) je dílem nizozemského spisovatele Guuse Kuijera, spadající do žánru knih pro mládež. Poprvé vyšla v roce 2004 v Amsterdamu. Přeložena do českého jazyka byla v roce 2013 od Magdy de Bruin Hüblové. V knize se objevuje téma domácího násilí, které je ale zpracováno tak, že kniha je doporučována pro děti od devíti let.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Hlavním hrdinou je Tomáš, který žije v domku se starší sestrou Markétou, tatínkem a maminkou. Tomášův otec je tyran a všichni v rodině se ho bojí. Tomáš často utíká do svých představ, ve kterých se otci postaví a zarazí jeho chování. Jeho představy podpoří i setkání se sousedkou, o které se mluví jako o ježibabě a všichni se jí bojí. Paní Terezínská dá Tomášovi knihy, které si může přečíst a věnuje mu svůj čas, s čímž ale otec Tomáše zásadně nesouhlasí. Celá rodina však žila v křesťanské víře, takže se pravidelně modlili u jídla a četli poselství. Tomáš poté během modliteb ve svých představách s Ježíšem mluvil.

Jednoho dne najde otec v Bibli lístek se vzkazem: „Muž, který bije svou ženu, sám sebe zneucťuje“. Ačkoli si otec nepřiznává svou vinu, tak ostatním to dodává trochu odvahy, možná i proto, že zůstane tajemstvím, od koho vzkaz byl.

Na konci knihy prokazuje odvahu maminka, sestra Markéta i Tomáš, protože navzdory otci, uspořádají u Tomáše doma autorské čtení, kde se ukáže i jeden z Tomášových talentu.

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Podle recenze Ondřeje Nezbedy není lehké najít takovou dětskou knihu, „ve které autor necukruje, nepitvoří se, nežvatlá a nesnaží se být pořád vtipný“. Právě Guus Kuijer prý ukazuje, že to možné je. Příběh je napsán přímočaře, upřímně čtenářům, až to často bolí.[1] Právě díky své srdečnosti a humorem vylíčit velké životní problémy získal Guus Kuijer v roce 2012 Cenu Astrid Lingrenové.[2]

Podle Lucie Fruhwirtové může ale Všehokniha zaujmout i rodiče díky filozofické dimenzi a naopak děti uchvátí Tomášova kuráž a bezprostřednost.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Všehokniha. Týdeník Respekt [online]. [cit. 2023-05-29]. Dostupné online. 
  2. Cena Astrid Lindgrenové patří Nizozemci Kuijerovi. ČT24 [online]. [cit. 2023-05-29]. Dostupné online. 
  3. Všehokniha aneb kniha o opravdu všech důležitých věcech – iLiteratura.cz. iLiteratura [online]. 2013-12-16 [cit. 2023-05-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]