Vítek VI. z Rožmberka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vítek VI. z Rožmberka
Původní erb pánů z Rožmberka tvoří pětilistá růže, stejně jako u ostatních Vítkovců
Původní erb pánů z Rožmberka tvoří pětilistá růže, stejně jako u ostatních Vítkovců
Narození13. století
Úmrtí22. září 1277
OtecVok I. z Rožmberka
MatkaHedvika ze Schaunbergu
PříbuzníJindřich I. z Rožmberka (sourozenec)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vítek VI. z Rožmberka (německy Witiko VI. von Rosenberg, † 22. září 1277) byl český šlechtic z mocného jihočeského rodu Vítkovců z Rožmberka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vítkovými rodiči byli nejvyšší maršál Českého království a štýrska zemský hejtman Vok I. z Rožmberka a jeho manželka Hedvika ze Schaunbergu.

Jeho starší bratr Jindřich se později stal českým komorníkem. Stejně jako on žil i Vítek pravděpodobně na hradě Rožmberk.

Vítek je poprvé doložen k roku 1272, kdy je uveden v listině z 19. března, kdy byl spolu se svými bratry Závišem z Falkenštejna a Vokem svědkem převodu patronátní právo bratří Jindřicha a Vítka z Rožmberka († 1277) raabského kostela na vyšebrodské opatství. U této události byli přítomni:

Vítek pravděpodobně nebyl ženatý. Není ani známo, jak byl starý v roce 1277, kdy zemřel. Pravděpodobně byl pohřben v rodinné kryptě klášterního kostela ve Vyšším Brodě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Witiko VI. von Rosenberg na německé Wikipedii.

  1. Valentin Schmidt, Alois Picha: Urkundenbuch der Stadt Krummau in Böhmen. Band 1: 1253–1419 (= Städte- und Urkundenbücher aus Böhmen 5.). Selbstverlag des Vereins für Geschichte der Deutschen in Böhmen, Prag 1908, S. 4.
  2. Übertragung eines Kirchenpatronat aus Ottův slovník naučný. leccos.com [online]. [cit. 2023-03-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-04-04. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]