Václav Petr (violoncellista)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Václav Petr (narozen 1989) je český violoncellista, jeden z nejmladších koncertních mistrů České filharmonie. Mimo to působí jako sólista a jako člen Klavírního kvarteta Josefa Suka.[1]

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Studoval a v roce 2008 maturoval na Hudebním gymnáziu Jana Nerudy, kde byl jeho učitelem Mirko Škampa. Poté pokračoval ve studiu na Hudební akademii múzických umění v Praze, kde studoval u profesora Daniela Veise a později ve třídě profesora Michala Kaňky.

Od roku 2014 je členem České filharmonie, kde již v roce 2013 zvítězil v konkurzu na post koncertního mistra.[1]

Hraje na cello houslaře Giovanniho Battisty Guadagniniho z roku 1757, které má zapůjčené ze soukromé sbírky.[1]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

V roce 2022 obsadil třetí místo ve finále soutěže Classic Strings International Competition and Festival, která v tomto ročníku proběhla mezi 9. a 18. května 2022 v Dubaji. Ve finále přednesl části z koncertů pro violoncello od Antonína Dvořáka a současného ukrajinského skladatele Alexeje Shora.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Václav Petr – violoncello | Česká filharmonie. ceskafilharmonie.cz [online]. Česká filharmonie [cit. 2022-05-25]. Dostupné online. 
  2. Results. Classic Strings Violin and Cello International Competition 2022 [online]. [cit. 2022-05-25]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]