Ukrajinofobie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ukrajinofobie znamená nepřátelský či nenávistný postoj k Ukrajině a Ukrajincům, který je často spojený se zpochybňováním práva na ukrajinskou státnost a sebeurčení ukrajinského národa. Nepřátelský postoj se vztahuje ke kultuře a historii ukrajinského národa, k ukrajinskému jazyku a ke všem projevům ukrajinské národní a kulturní identity.

Ukrajinofobie v Česku[editovat | editovat zdroj]

Podle agentury CVVM, která se dlouhodobě zabývá sympatiemi české veřejnosti k některým zemím, patří Ukrajina k nejméně populárním státům světa.[1] Podle agentury STEM mělo v roce 2019 pozitivní vztah k Ukrajině pouze 29 % Čechů.[2] Na politické scéně je protiukrajinský sentiment zastoupen především krajní pravicí (SPD) ale i krajní levicí (KSČM).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tisková zpráva: Sympatie české veřejnosti k některým zemím – listopad 2019. Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. [online]. [cit. 2022-05-06]. Dostupné online. 
  2. Hodnocení vztahu českých občanů k vybraným zemím Evropy a světa | Stem.cz [online]. [cit. 2022-05-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]