Užička 15

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování
Užička 15
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
AdresaBělehrad, SrbskoSrbsko Srbsko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vila na adrese Užička 15 v Bělehradě byla oficiální rezidenci jugoslávské hlavy státu, Josipa Broze Tita a později prezidenta Svazové republiky Jugoslávie, Slobodana Miloševiće.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vilu si nechala v roce 1934 vybudovat rodina Acovićů podle návrhu architekta Vladislava Vladislavljeviće. Patřila k nejluxusnějším rodinným sídlům v meziválečném Bělehradě. Během druhé světové války v ní sídlila německá vojenská správa. Po osvobození Bělehradu začala sloužit komunistickému vůdci země, Josipu Brozu Titovi, později se stala i oficiální rezidencí maršála. Budova byla následně různými způsoby přestavována a rozšiřována; nejprve v roce 1948 a později v 60. letech 20. století.

V roce 1982 byla vila zařazena do Pamětního centra "Josipa Broze Tita". Roku 1997 připadla jugoslávskému prezidentovi Slobodanovi Miloševićovi. Během bombardování Jugoslávie v roce 1999 byla jedním z cílů náletů a byla poničena dne 22. dubna 1999. Od té doby zůstaly ze stavby pouze části; v troskách se nacházejí pozůstatky několika vypálených raket NATO.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rezidencija u Užičkoj 15 na srbské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • MUJANOVIĆ, Mihad. Přepychový život Josipa Broze, vily a paláce [online]. Yugosféra, 2013-08-23 [cit. 2018-03-28]. Dostupné online.