Turistická značená trasa 0049

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 0049
Rozcestí v Nových Dvorech
Rozcestí v Nových Dvorech
Základní informace
Typturistická stezka
Délka15 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značeníčervená turistická značka červená značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaHornosázavská pahorkatina, Středolabská tabule
ČeskoČesko Česko, Okres Kutná Hora
StartKutná Hora (nám.)
CílNa Hornické
Výškový rozdíl50 m
Nejvyšší bodPalackého náměstí v Kutné Hoře 250 m
Nejnižší bodkoncové rozcestí 200 m
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

červená turistická značka Turistická značená trasa 0049 je 15 km dlouhá[1] červeně značená trasa Klubu českých turistů v okrese Kutná Hora spojující Kutnou Horu s Polabím. Její převažující směr je severovýchodní.[2] Počátek trasy se nachází v Hornosázavské pahorkatině, převážná část pak ve Středolabské tabuli.

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Turistická trasa má svůj počátek na Palackého náměstí v Kutné Hoře, kde přímo navazuje na stejně značenou trasu 0048 ze Zruče nad Sázavou. Zároveň je zde průchozí modře značená trasa 1096 ze Sionu do Starého Kolína a výchozí zeleně značená trasa 3019 do Miskovic. Je tudy vedena naučná Stříbrná stezka vedená v seznamu tras KČT pod číslem 9082.

Trasa nejprve klesá jihovýchodním směrem Tylovou a poté Sokolskou ulicí k železniční trati Kutná Hora – Zruč nad Sázavou, kterou v blízkosti nádraží Kutná Hora-město přechází. Dále pokračuje mezi tratí a říčkou Vrchlicí v souběhu s okružní žlutě značenou trasou 6084 obsluhující okolí města k železniční zastávce Kutná Hora-Sedlec. Zde se vrací do městské zástavby, kde končí souběh s trasou 6084, a podél silnice I/2 pokračuje k východu přes Malín do Nových Dvorů. Odtud je trasa vedena severním a poté východním směrem po polní cestě do parku zámku Kačina. Zde se opět připojuje k silnici I/2 a vede do Svatého Mikuláše. Z něj pokračuje severozápadním směrem poli po asfaltové komunikaci do Svaté Kateřiny a poté po příjezdové komunikaci severním směrem k samotě Na Špandě. U ní kříží železniční trať Kolín – Česká Třebová. Odtud trasa pokračuje lužní krajinou k Labi, na jehož břehu končí na rozcestí se žlutě značenou trasou 6155 KolínZáboří nad Labem.

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Turistická trasa je součástí východočeské větve Svatojakubské cesty.

Reference[editovat | editovat zdroj]