Tichon (Hollósy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Přeosvícenost
Tichon
Biskup komárenský
Vikář prešovské eparchie
CírkevPravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku
Diecézeprešovská (eparchie)
Svěcení
Jáhenské svěcení4. dubna 1993, Monastýr sv. Onufria, Jableczne
Kněžské svěcení7. července 1993, Monastýr sv. Onufria, Jableczne
Biskupské svěcení8. dubna 2006, Prešov
světitel Kryštof (Pulec)
1. spolusvětitel Ján (Holonič)
2. spolusvětitel Simeon (Jakovlevič)
Osobní údaje
Datum narození9. ledna 1948
Místo narozeníBocsárlapujtô, Druhá Maďarská republikaDruhá Maďarská republika Druhá Maďarská republika
Datum úmrtí4. července 2017
Místo úmrtíHeráklion, Kréta
Národnostslovenská
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tichon Hollósy (obč. jménem Tibor, 9. ledna 1948, Bocsárlapujtô – 4. července 2017, Héraklion, Kréta) byl slovenský pravoslavný biskup maďarského původu. Titulární biskup komárenský, vikární biskup prešovské pravoslavné eparchie.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z nepravoslavné rodiny, usazené v Maďarsku v okolí Budapešti, nicméně s pravoslavím měl určitý kontakt již od dětství. Po vystudování Slovenského gymnázia v Budapešti studoval v témže městě na Ekonomické univerzitě. Studia ukončil jako promovaný ekonom v roce 1971. Následně pracoval jako ekonom pro Maďarské státní železnice. V roce 1985 konvertoval k pravoslavné církvi a začal hledat možnost přijmout mnišství. V roce 1990 vycestoval do Itálie, kde zahájil první část formace k mnišství (tzv. poslušenství[pozn. 1]). Dne 3. dubna 1993 přijal v polském Monastýru sv. Onufria v Jableczne mnišské postřižiny se jménem Tichon. Souběžně v letech 1991–1998 studoval teologii v Prešově.

Záhy po přijetí mnišství přijal diákonské a posléze kněžské svěcení. Od roku 1993 začal působit v pravoslavné duchovní správě na západě Slovenska. Působil jako západoslovenský arciděkan v Bratislavě a ve filiálních církevních obcích Bánovce nad Bebravou, Brezová pod Bradlom, Nová Baňa, Komárno, Trnava a Topolčany.

V roce 1999 byl zřízen monastýr v Komárně a Tichon Hollósy se stal jeho prvním igumenem. V roce 2006 byl zvolen vikárním biskupem prešovské eparchie s titulem biskupa komárenského. Biskupskou chirotonii mu udělil arcibiskup Kryštof se spolusvětiteli michalovsko-košickým biskupem Jánem a olomoucko-brněnským arcibiskupem Simeonem. Vladyka Tichon dále žil v monastýru v Komárně, v roce 2012 byl jedním z kandidátů na úřad prešovského pravoslavného arcibiskupa (tím byl však nakonec zvolen vladyka Rastislav (Gont)). K 1. únoru 2013 odešel na emerituru. Dne 22. února 2015 byl spolusvětitelem při biskupské chirotonii vladyky Izaiáše (Slaninky) v Brně.

Závěr života prožil na Krétě, kde byl po svém úmrtí také pohřben. Pohřební obřady proběhly 6. července 2017 v katedrálním chrámu sv. Tita v krétském Héraklionu. Českou pravoslavnou církev při nich zastupoval vladyka Izaiáš (Slaninka), vikární biskup olomoucko-brněnské eparchie a titulární biskup šumperský.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Obdoba noviciátu v římskokatolické církvi.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]