Theodahad

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Theodahad
ostrogótský král
Portrét
Theodahad na ostrogótské minci
Doba vlády534536
Titulyostrogótský král
Narození480
Tauresium,[pozn. 1] Panonie
Úmrtí536
Via Flaminia, Ostrogótská říše
PředchůdceAthalarich
NástupceWitiges
ManželkaGudeliva
PotomciTheodegisclus
Theodenant.
RodAmalové
OtecHugo[1]
MatkaAmalafrida
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Theodahad (480, Tauresium,[2] Panonieprosinec 536,[3] Via Flaminia [4] nedaleko Říma, Ostrogótská říše) byl v letech 534–536 ostrogótský král z amalské dynastie a syn Theodorichovy sestry Amalafridy.

Při osídlování a dobývání nových území dorazil s Theodorichem na území dnešní Itálie. V roce 526 Theodorich zemřel a jeho následníkem se stal jeho vnuk Athalarich. Ten však byl nezletilý a proto se jeho regentem stala jeho matka, Theodorichova dcera Amalaswintha. Athalarich časem propadl alkoholu a zemřel 2. října 534. Jeho matka poté zcela převzala vládu a aby upevnila svou pozici, jmenovala svého synovce Theodahada svým spoluvládcem a králem Ostrogótské říše. Brzy došlo ve spoluvládě k neshodám. Amalaswintha se stavěla proti nacionalistické frakci Ostrogótů a snažila se udržovat přátelské vztahy s byzantským císařem Justiniánem I.[4] Proto ji Theodahad nechal uvěznit na ostrově Martana na Bolsenském jezeře v dnešním Toskánsku. Zde byla při koupeli 30. dubna 534 nebo 535 s Theodahadovým přičiněním uškrcena nájemnými vrahy.[4]

Justinián I. pod rouškou potrestání vraždy královny vyslal svého generála Belisara proti znepřátelené frakci Ostrogótů. Ten s vojskem převzal moc na Sicílii, v Neapoli a koncem roku 536 pochodoval na Řím. Theodahad byl sesazen ostrogótskou armádou, která se shromáždila v Pontinských močálech.[4] Odtud Theodahad utekl směrem na Ravennu, ale byl Ostrogóty dostižen na Via Flaminia nedaleko Říma, kde byl na počátku prosince[3] roku 536 zabit. Na jeho místo byl dosazen Witiges.[4]

Theodahad měl alespoň dvě děti s ženou jménem Gudeliva, Theodegiscluse a Theodenantha.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Tauresium je dnes archeologické naleziště v Severní Makedonii, které se nachází asi 20 km jihovýchodně od hlavního města Skopje. Je také rodištěm byzantského císaře Justiniána I. Místo se také nazývá Gradiště (Градиште)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. freepages.genealogy.rootsweb.ancestry.com (anglicky)
  2. KUHOFF, Wolfgang. Theodahadus, Flavius, König der Ostgoten 534-536. [s.l.]: Herzberg, 1996. ISBN 3-88309-064-6. Kapitola Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL) - Volume 11, s. 824–832. (německy) 
  3. a b Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (německy)
  4. a b c d e Theodahad na www.britannica.com (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Athalarich
Ostrogótský král
534536
Nástupce:
Witiges