Tenziometr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tenziometr slouží k měření povrchového napětí kapalin. Využívá kapkové metody, kdy jsou měřeny různé parametry kapek. Například v případě visících kapek se změří poměr mezi průměrem kapky na šířku a průměrem v nejdelší vzdálenosti, od vrcholu kapky. Z těchto údajů se pak na základě Young-Laplaceovy rovnice vypočítá povrchové napětí.

Tyčinkový tenziometr dle Du Noüy - Padday[editovat | editovat zdroj]

Tato metoda využívá tyčinku, která se ponoří do kapaliny a měřena je síla, kterou je nutno vyvinout při vytahování tyčinky z kapaliny. Jedná se o poměrně moderní metodu, jejíž výhodou je přesnost a snadná opakovatelnost. Na rozdíl od kroužkové a destičkové metody má využití u kapalin široké škály viskozit.

Kroužkový tenziometr dle Du Noüy[editovat | editovat zdroj]

Tato metoda využívá platinového kroužku, který je ponořen do kapaliny. Při vytahování kroužku je měřeno napětí, které je potřeba vyvinout pro jeho vytažení. Zjištěná hodnota slouží k výpočtu povrchového napětí kapaliny. Podmínkou jsou dokonalé vlastnosti kroužku; i malé vady nebo škrábance mohou silně ovlivnit naměřené výsledky. Metoda je považována za zastaralou a není již příliš používána.

Wilhelmiho destičkový tenziometr[editovat | editovat zdroj]

Wilhelmiho destičkový tenziometr využívá destičky, která je ponořena do kapaliny. Následně je měřena síla, kterou je nutno vyvinout pro vytažení destičky z kapaliny. Ta slouží k výpočtu povrchového napětí kapaliny. V současnosti už není tento způsob příliš využíván.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • Rawls, W.J., Ahuja, L.R., Brakensiek, D.L., and Shirmohammadi, A. 1993. Infiltration and soil water movement, in Maidment, D.R., Ed., Handbook of hydrology, New York, NY, USA, McGraw-Hill, p. 5.1–5.51.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tensiometer na anglické Wikipedii.