Svetomir Nikolajević

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svetomir Nikolajević
Stranická příslušnost
ČlenstvíNárodní radikální strana

Narození21. září 1844
Ub
Úmrtí18. dubna 1922 (ve věku 77 let)
Bělehrad
Profesepolitik a spisovatel
CommonsSvetomir Nikolajević
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svetomir Nikolajević (v srbské cyrilici Светомир Николајевић; 27. září 1844, Raduša u Ubu, Srbsko18. dubna 1922, Bělehrad, Království SHS) byl srbský politik a premiér.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Základní školu vyšel ve své rodné obci, gymnázium studoval v Šabaci a později v Bělehradě. Maturitu složil v roce 1863. Dva roky studoval na Filozofické fakultě Velké školy. V letech 18651871 studoval v západní Evropě světové dějiny a literaturu. Od podzimu 1871 až do poloviny roku 1873 pracoval jako písař Ministerstva osvěty a církevních záležitostí. Později pracoval jako profesor na Katedře obecných dějin literatury Univerzity v Bělehradě jako první profesor s kvalifikací v oblasti západoevropské literatury.

Od roku 1881 byl poslancem skupštiny. Nejprve se ztotožňoval s Radikální stranou a později s pokrokáři. Jeho politická činnost mu však podstatným způsobem ovlivňovala jeho kariéru v oblasti vzdělávání; byl často pomlouván a kritizován. Přesto se v roce 1894 stal ministrem vnitra a později ještě téhož roku i předsedou vlády. Jako premiér nechal zrušit ústavu z roku 1888, na jejíž tvorbě se paradoxně i sám podílel. Vládu nasměroval ve vztahu k Turecku mnohem vřelejším směrem; poté se uskutečnilo několik jednání mezi srbským králem a tureckým sultánem.[1]

Po nějakou dobu byl poté v roce 1903 velvyslancem Srbska v Aténách. V roce 1915 jej několik poslanců nominovalo na Nobelovu cenu za mír. Během první světové války zůstal v Srbsku, ve vesnici Malo Crniće. Bylo mu nabídnuto se stát v roce 1915 guvernérem okupační správy, tuto pozici však odmítl.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Svetomir Nikolajević na srbské Wikipedii.

  1. ŠEBA, Jan. Rusko a Malá dohoda v politice světové. Praha: Melantrich, 1936. 652 s. Kapitola II., s. 138. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]