Přeskočit na obsah

Svítkovský park

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svítkovský park
Pomník Jana Žižky ve svítkovském parku
Pomník Jana Žižky ve svítkovském parku
LokalitaSvítkov, ČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Založeno1920
Svítkovský park
Svítkovský park
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svítkovský park je městský park nacházející se v pardubické části Svítkov.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Park se nachází v západní části Svítkova a je ohraničen ulicemi Žižkova, Kostnická, U Parku a Motoristů, přičemž se malá část nachází i za posledně jmenovanou ulicí. Tvoří jej centrální část a chodníky propojující přes něj úhlopříčně tři protilehlé rohy. Východní okraj zaujímá zastávka autobusová zastávka městské dopravy Svítkov - park. K ní je veden z centrální části další chodník.[1] Součástí parku je čtveřice pomníků.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Park byl založen v roce 1920. Byl otevřen 28. září k příležitosti odhalení pomníku padlým tehdy ještě jen v první světové válce a vysázení čtveřice lip v jeho okolí. Park původně sahal o něco severněji, tato část zanikla při prodloužení Kostnické ulice a výstavbě domů na její severní straně.[2]V roce 2015 proběhla jeho revitalizace spočívající v terénních a sadových úpravách, výstavbě dalších zpevněných ploch a instalace nového mobiliáře, osvětlení a kamerového systému. K jeho znovuzpřístupnění došlo v listopadu téhož roku, slavnostní znovuotevření pak 5. května 2016.

Pomníky[editovat | editovat zdroj]

Pomník obětem první a druhé světové války[editovat | editovat zdroj]

Pomník tvoří pomyslný střed parku. V jeho prostoru se kříží oba úhlopříčně vedené chodníky. Tvoří jej stojící kamenný blok s reliéfem ženy loučící se s vojákem, pod kterým je instalována deska s padlými během první světové války. V roce 1958 pod ní přibyla deska druhá s oběťmi nacistické perzekuce a náletu z 24. srpna 1944 a to na popud Svazu protifašistických bojovníků.[3] Autorem pomníku tvůrcem je choceňský sochař J. Rejl. Ke slavnostnímu odhalení pomníku došlo 28. 9. 1920. Kolem něj byla vysázena čtveřice lip pojmenovaných Husova, Komenského, Havlíčkova a Masarykova, ale dnešních dnů[kdy?] se nedožila žádná.

Křížek Václava Šády[editovat | editovat zdroj]

V jihovýchodní části parku stojí křížek Václava Šády, svítkovského starosty, soudního činitele, účastníka selské Velké pardubické, kronikáře a písmáka. Václav Šáda zahynul při honu na Kokešově a křížek byl původně vztyčen tam a poté přesunut na současné místo.

Pomník Jana Žižky[editovat | editovat zdroj]

Zřizovatelem pomníku Jana Žižky byl právě Václav Šáda. Původně nechal ve Svítkově vystavět pomník Josefu II. coby příznivci rolníků, ale ten byl po roce 1918 odstraněn a Václav Šáda nechal na truc vystavět další pomník tentokrát Janu Žižkovi a to v polích mezi Svítkovem a Popkovicemi. Takto umístěný pomník později překážel další výstavbě a proto byl v roce 1969 přesunut do parku, kde je dodnes. Skládá se z podstavce a sochy vojevůdce a nachází se v malé části parku jižně od ulice Motoristů. Jméno Jana Žižky nese i druhá z přilehlých ulic.[4]

Pomník Luďka Matury[editovat | editovat zdroj]

Pomník stojí v severovýchodní části parku a sestává z neopracovaného kamenného bloku a na něm umístěnou pamětní deskou svítkovského občana Luďka Matury popraveného 2. července 1942 Gestapem. Pamětní deska se původně nacházela na jeho rodném domě v Přerovské ulici, po jeho demolici byla v roce 2017 umístěna zde.[5] Jméno Luďka Matury je uvedeno i na sousedním pomníku obětem první a druhé světové války.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Pardubická Šestka 1/2020 - Zpravodaj Městského obvodu Pardubice IV, článek 100. výročí založení parku ve Svítkově