Starčevo (Srbsko)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Starčevo
Starčevo – znak
znak
Starčevo – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška77 m n. m.
StátSrbskoSrbsko Srbsko
Starčevo
Starčevo
Správa
Oficiální webwww.starcevo.org.rs
PSČ26232
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Starčevo (v srbské cyrilici Старчево, maďarsky Tarcsó) je obec v srbské Vojvodině, v její jižní části. Administrativně spadá pod Jihobanátský okruh, pod město Pančevo. V roce 2011 mělo 7473 obyvatel.

Obec se nachází jižně od Pančeva a místní rafinerie, nedaleko vesnice Vojlovica, v rovinaté krajině Panonské nížiny. Nedaleko od Starčeva na západ protéká řeka Dunaj a na jejím břehu se nacházejí typické lužní lesy.

Obec se historicky rozvíjela podél meandru řeky Dunaje. Vznikla po stěhování Srbů na přelomu 17. a 18. století z kolonistů, kteří opustili tehdejší turecké území. Nesla název Taraso během existence Rakousko-Uherska, současný název má podle jednoho z mnichů nedalekého vojlovického kláštera, který byl znám pod jménem Starac.[1]

Starčevo je známé díky vykopávkám, které zde zahájil v roce 1939 Miodrag Grbić. Obec je typovou lokalitou, podle níž je pojmenována neolitická raně zemědělská starčevská kultura.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. STAMENKOVIĆ, Srboljub. Geografska enciklopedija naselja Srbije 3 (M-R). Beograd: Stručna knjiga, 2000. ISBN 86-82657-15-5. Kapitola Pančevo, s. 184. (srbština) 
  2. Град-Старчево — Споменици културе у Србији [online]. Srbská akademie věd a umění [cit. 2019-02-19]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]