Sněhový kostel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
První kostel ze sněhu (1911)

Sněhový kostel byl postaven v roce 1911 ve vesnici Mitterfirmiansreut, části obce Philippsreut, Bavorsko, nedaleko hranice s Českem. Byl to kostel ze sněhu, který postavili místní obyvatelé jako nouzový, aby upozornili na skutečnost, že ještě nemají žádný kostel.

Poloha okresu Phillippsreuth v Bavorsku

U příležitosti stého výročí této události byl v Mitterfirmiansreuth roku 2011 postaven kostel ze sněhu znovu.

Sněhový kostel 1911[editovat | editovat zdroj]

Historie vzniku[editovat | editovat zdroj]

O Hinterfirmiansreut[pozn 1] se duchovně starala farnost Mauth. Cesta do farního kostela byla daleká a v zimních měsících obtížná. Lidé v Hinterfirmiansreuth proto toužili mít vlastní kostel. Roku 1907 bylo sice rozhodnuto založit v Mitterfirmiansreut církevní stavební sdružení, ale vzhledem k chudobě vesničanů bylo jejich přání obtížně dosažitelné. V prosinci 1910 se vesničané dokonce nemohli kvůli silné sněhové bouři zúčastnit ani vánoční mše v Mauthu. Tehdy vznikla myšlenka postavit kostel ze sněhu. Iniciativu podpořil kaplan v Mauthu Georg Baumgartner.

Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

Vesničané postavili kostel z velkých sněhových bloků. Byl 14 metrů dlouhý, 7 metrů široký a téměř 4 metry vysoký. Podle vzoru katedrály v Pasově byly na přední straně sněhového kostela postaveny dvě věže. Práce byly zahájeny v únoru 1911 a první bohoslužby se konaly 28. března 1911. Stavba stála až do května 1911, kdy kostel roztál.[1]

Následky[editovat | editovat zdroj]

Po zveřejnění fotografie sněhového kostela v regionálních a celostátních novinách bylo shromážděno mnoho darů na stavbu stálého kostela v Mitterfirmiansreut. První kaple byla postavena v roce 1923 a vysvěcena o dva roky později. V roce 1932 byla rozšířena do podoby dnešního kostela. Zasvěcena byla svatému Josefu.[1]

Sněhový kostel 2011–2012[editovat | editovat zdroj]

Nový kostel ze sněhu byl postaven jako připomenutí stého výročí historického sněhového kostela. Otevřen byl 28. prosince 2011.

Byl 26 metrů dlouhý, 11 metrů široký a téměř 19 metrů vysoký. Vnitřek kostela pojmul až 190 osob. Nová stavba ze sněhu vzbudila velký zájem médií. Architektem byl rakousko-německý architektonický ateliér Koeberl & Doeringer z Passau.

Kostel byl postaven ve volně zakřivené kopulovité formě, která vznikla nanesením sněhu na konstrukci z plechových panelů. Okenní portály byly z ledových bloků. Bylo zpracováno 1400 metrů krychlových sněhu. Při stavbě věže byl použit jeřáb. Stavitelé počítali s životností nejméně dva měsíce.[2]

Cena byla stanovena na 70 000 eur. Na realizaci projektu se kromě soukromých sponzorů podílela komunita Philippsreut a sousední český městys Strážný. Část nákladů pokryl vstupní poplatek.

Na slavnostní otevření dne 28. prosince 2011 přišlo přibližně 2 000 návštěvníků. Sněhový kostel požehnal děkan Kajetan Steinbeißer. Každou neděli se konala bohoslužba. Uzavřen byl 6. března 2012, protože vlivem mírné teploty již pomalu tál. Zřítil se 23. března 2012.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Hinterfirmiansreut se nachází jeden kilometr severozápadně od Mitterfirmiansreut v nadmořské výšce 950 metrů na severním svahu hory Steinkopf a asi 500 metrů od státní hranice s Českem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Schneekirche na německé Wikipedii.

  1. a b Förderverein 100 Jahre Schneekirche Mitterfirmiansreut e.V.. www.schneekirche.com [online]. [cit. 2023-12-01]. Dostupné online. 
  2. „Die Schneekirche soll mindestens zwei Monate stehen“ (Memento vom 7. März 2014 im Internet Archive), Passauer Neue Presse, 29. Dezember 2011, S. 3.
  3. JAHNS, Jennifer. Das Ende der Schneekirche. Nachrichten - Zeitung - Freyung, Waldkirchen, Grafenau [online]. [cit. 2021-01-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-03-26. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]