Smlouva z Xantenu (1614)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Smlouva z Xantenu byla podepsána v městě Xanten 12. listopadu 1614 mezi Wolfgangem Vilémem, neuburským falckrabětem a Janem Zikmundem, kurfiřtem z Braniborska. Jednání se jako mediátoři zúčastnili zástupci Anglie a Francie. Dohoda oficiálně ukončila válku o nástupnictví ve vévodství Jülich a rozdělila území Klévska a Jülišska mezi Viléma a Zikmunda.

Podmínky[editovat | editovat zdroj]

Smlouva ukončila válku o nástupnictví vévodství Jülich a veškeré nepřátelství mezi Wolfgangem Vilémem a Janem Zikmundem. [1] Na základě smlouvy získal Wolfgang Vilém spojená vévodství Jülich-Berg a hrabství Ravensberg, což bylo historické území Svaté říše římské v dnešním východním Vestfálsku. Území Klévsko-Mark a Ravensberg získal Jan Zikmund. Tato území byla první, ve kterých vládli Hohenzollernové a stala se základem budoucích spolkových zemí Porýní-Falc a Vestfálsko.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Treaty of Xanten na anglické Wikipedii.

  1. Hayden 1973, p. 22: "Byl to další velký problém zahraniční politiky Svaté říše římské. Důsledkem sporů mezi Wilhelmem, kterého podporovalo Španělsko a Zikmundem, za kterým stálo Nizozemsko byla v roce 1614 hrozba války mezi oběma státy. Ani Španělsko ani Nizozemsko neměly zájem porušit dvanáctileté příměří uzavřené roku 1609 v Antverpách. Proto byla zahájena jednání, se kterým pomáhala Anglie a Francie. Výsledná smlouva byla podepsána 12. listopadu 1614 v Xantenu, přičemž Jülich a Berg získal Wolfgang Vilém z Neubergu a kurfiřt Jan Zikmund získal Klévsko, Mark a Ravensburg. Španělská armáda, které velel Ambrogio Spinola se odmítla vzdát klíčové pevnosti Wesel, a byla nutná další jednání, ale nakonec byl zachován ohrožený mír."

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HAYDEN, J. Michael, 1973. Continuity in the France of Henry IV and Louis XIII: French Foreign Policy, 1598-1615. Journal of Modern History. Roč. 45, s. 1–23. Dostupné online. DOI 10.1086/240888. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Příměří z Antverp (1609)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • The Editors of Encyclopaedia Britannica. Jülich [online]. Encyclopaedia Britannica, Inc., 2019. Dostupné online. (anglicky)