Skansen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o švédském muzeu. O muzeu v přírodě obecně pojednává článek Skanzen.
O části norského města Trondheim pojednává článek Skansen (Trondheim).
Skansen
Typický dům ve Skansenu
Typický dům ve Skansenu
Údaje o muzeu
StátŠvédskoŠvédsko Švédsko
Založeno1891
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skansen je muzeum pod otevřeným nebem (skanzen) a zoo nedaleko centra Stockholmu, na ostrově Djurgården. Založil ho roku 1891 Artur Hazelius, aby ukázal, jak se žilo v různých částech Švédska před industrializací. Inspiroval se podobným muzeem založeným roku 1881 králem Oskarem II. v Kristianii (dnes Oslo). Skansen se stal modelem pro další podobná muzea ve Skandinávii a později i jinde. Slovo „skansen“ (švédsky "hradby, šance") se v mnoha jazycích stalo synonymem pro muzeum pod otevřeným nebem.

Skansen byl původně součástí Severského muzea, ale osamostatnil se roku 1963. Budovy ve Skansenu jsou stále majetkem Severského muzea.

Hazelius během svých cest po Švédsku přivezl po částech asi 150 domů, jeden dokonce z norského Telemarku. V muzeu byly znovu sestaveny do původní podoby. Pouze tři budovy nejsou originály, ale kopie pečlivě postavené podle původních předloh. Všechny budovy jsou otevřeny návštěvníkům a ukazují život ve Švédsku v 17.19. století.

Do Skansenu zavítá každý rok více než 1,3 milionu návštěvníků.[1] Na více než 300 000 m² je postavena i replika města 19. století, ve kterém se předvádějí tradiční řemesla v dobovém prostředí. Součástí areálu je i zoo s mnoha druhy severských a několika neseverských zvířat. Od roku 1897 je v muzeu provozována i lanovka Skansens bergbana překonávající výškový rozdíl 34,67 m na celkové délce 196,4 m.[2]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Skansen na anglické Wikipedii.

  1. Media Guide to Skansen [online]. Stockholm: Skansen [cit. 2008-11-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-10-17. (anglicky) 
  2. PERSSON, Bruse. Skansens Bergbana [online]. 1996 [cit. 2008-11-15]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Skansen na Wikimedia Commons
  • Skansen [online]. Stockholm: Skansen [cit. 2008-11-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-06-13. (anglicky, švédsky a mnoho dalších jazyků)