Siemensbahn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Siemensbahn
Stanice Siemensstadt (2021)
Stanice Siemensstadt (2021)
Stát NěmeckoNěmecko Německo
Provozovatel dráhy Deutsche Reichsbahn, Deutsche Reichsbahn (NDR)
Technické informace
Délka 4,5 km
Externí odkazy
Geodata (OSM) OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Siemensbahn je bývalá linka S-Bahn v Berlíně. Dvoukolejná trať dlouhá 4,5 km byla otevřena v roce 1929. Navazovala na stanici Jungfernheide a obsluhovala tři nové železniční stanice – Wernerwerk, Siemensstadt a Gartenfeld. Provoz na této lince byl ukončen v roce 1980.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výstavbu trati financovala společnost Siemens & Halske, aby zlepšila přístup zaměstnanců do své čtvrti Siemensstadt ve Špandavě. Siemensstadt nebyl jen průmyslovou čtvrtí, ale i soukromým městem, které svým obyvatelům poskytovalo sociální služby, péči o děti, sportoviště, obchody nebo rekreační zařízení.[1]

Plánování i výstavba Siemensbahn byla koordinována s Deutsche Reichsbahn. Stavba byla zahájena v roce 1927. Po dokončení v roce 1929 předal Siemens vlastnictví trati Deutsche Reichsbahn, která ji měla integrovat do sítě městských a příměstských železnic Berliner Stadt-, Ring- und Vorortbahnen. Tato nově elektrifikovaná síť byla v roce 1930 přejmenována na Berlin S-Bahn.

Na konci druhé světové války byl na trati zničen most přes řeku Sprévu. Jedna kolej byla sovětskou armádou odstraněna v rámci válečných reparací. Provoz nákladních vlaků, které původně jezdily po této koleji, se tak přesunul do nočních hodin na kolej pro osobní dopravu.[2] V roce 1956 byla trať plně obnovena, Siemens se však v té době kvůli rozdělení Německa přestěhoval do Mnichova. Poté, co byla v roce 1961 vybudována Berlínská zeď, zůstala rozdělená síť S-Bahn na starost východoněmecké Deutsche Reichsbahn. Po desetiletích, kdy trať užíval jen nízký počet cestujících a kdy se do ní neinvestovalo, byl její provoz v září 1980 zastaven.

Siemensbahn je památkově chráněna jako historická technická památka.

Možná obnova provozu[editovat | editovat zdroj]

Existují plány na obnovení této linky, která by pak sloužila novému výzkumnému centru společnosti Siemens v původní lokalitě Siemensstadt i nově postaveným sídlištím. Už při původní výstavbě trati se počítalo s případným prodloužením za stanici Gartenfeld, přes různé návrhy na tuto dostavbu se však neuskutečnila. Siemens a vedení Berlína uvažovalo (k roku 2021) nejen o obnově provozu, ale i třech nových stanicích: Insel Gartenfeld, Daumstraße a Hakenfelde.[2]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Siemensbahn na anglické Wikipedii.

  1. Dostupné online. 
  2. a b HINČICA, Libor. Rozdělená obloha, rozdělené koleje – 38. díl – Siemensbahn. Československý dopravák [online]. 2021-06-23. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Bernhard Strowitzki: S-Bahn Berlin – Geschichte(n) für unterwegs. GVE-Verlag, Berlín 2002. ISBN 3-89218-073-3 .
  • Die neue Siemensbahn / Bahnhöfe Jungfernheide – Wernerwerk – Siemensstadt – Gartenfeld. In: Deutsche Bauzeitung, Jg. 63, 1929, S. 865–873.