Samuel Neaman Institute

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Samuel Neaman Institute
Vznik1978
Souřadnice
Oficiální webwww.neaman.org.il
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Samuel Neaman Institute pro výzkum národní politiky je izraelský institut pro výzkum technologií, životního prostředí a státní politiky.[1] Instituce byla založena v Haifě na Technionu v roce 1978 z iniciativy Šmuela Naamana a z jeho finančního daru, včetně jeho pozůstalosti určené pro fond na její provoz, s cílem pomoci v otázkách politického výzkumu v oblasti hospodářského, vědeckého a sociálního rozvoje Izraele.[2]

V roce 2022 navázal institut spolupráci s Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou (ČISOK), jejímž cílem je vytvoření nezávislého multioborového think-tanku zaměřeného na řešení otázek strategického národního zájmu obou zemí.[3][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku מוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית na hebrejské Wikipedii.

  1. Samuel Neaman Institute. onthinktanks.org [online]. [cit. 2022-09-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Technion - Israel Institute of Technology | Samuel Neaman Institute - Academia.edu. csregistry.academia.edu [online]. [cit. 2022-09-01]. Dostupné online. 
  3. PARDUBICKÝ, Jeroným. V Praze vzniká klíčový česko-izraelský think-thank. Má přinést stabilitu a rozvoj i řešení akutních otázek současnosti. Ekonomický deník. 2022-07-15. Dostupné online [cit. 2022-09-01]. 
  4. LANGOVÁ, Dagmar. Izrael by mohl pomoci, Česko však se založením expertního think-tanku váhá. iDNES.cz [online]. 2023-06-06 [cit. 2023-06-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]