Saarinenova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Saarinenova
Střední část ulice, pohled západním směrem
Střední část ulice, pohled západním směrem
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
Městská částPraha 9
ČtvrťHloubětín
Poloha
Začíná naulice Na Obrátce
Končí nakřižovatka ulic Laponská a Waltariho
Historie
Datum vzniku2018
Pojmenováno poEero Saarinen
Další údaje
PSČ198 00
Kód ulice2310767
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Saarinenova je ulice v Hloubětíně na Praze 9, která prochází rezidenční čtvrtí Suomi Hloubětín. Spojuje ulici Na Obrátce s křižovatkou ulic Laponská a Waltariho. Z jihu do ní ústí ulice Revellova a ze severu Granitova. Ve východním úseku nedaleko Vozovny Hloubětín ulici protíná tramvajová trať. Má přibližný západovýchodní průběh a je esovitě prohnutá.

Červená uliční cedule a modrá cedule s doplňujícími informacemi o architektovi

Nově vzniklá ulice byla pojmenována v roce 2018 podle finského architekta a designera Eera Saarinena (1910–1961).[1] Své dílo vytvořil převážně v USA. K jeho nejslavnějším stavbám patří památník Gateway Arch (Jefferson National Expansion Memorial) v St. Louis v Missouri či terminál TWA na letišti Johna F. Kennedyho. V rezidenční čtvrti Suomi Hloubětín mají (nejen) veřejná prostranství společného jmenovatele, a sice Finsko. Do stejné skupiny názvů ulic, které připomínají finské osobnosti a oblasti, patří i Laponská, Granitova a Revellova.

Ve 20. letech 20. století v této oblasti na jih od Kolbenovy vznikla nouzová kolonie Čína nebo také V Číně, případně Indočína a následně ještě jižněji zahrádkářská osada Rajská zahrada. Některé domky zde stály ještě v 70. letech 20. století.[2] Ulici protíná trasa bývalé železniční vlečky ČKD, v okolí býval brownfield. Na severní straně západního úseku jsou bytové domy projektu Suomi Hloubětín, a sice 4. etapy Lahti a 1. etapy Espoo, na jižní straně jsou domy 3. etapy Turku a 2. etapy Oulu. Kolem východního úseku je zeleň. Na ulici naváže cyklostezka.

Z ulice je po schodech a po rampě přístup na tramvajovou zastávku Vozovna Hloubětín.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Usnesení Rady hlavního města Prahy číslo 1730 ze dne 17.7.2018 k pojmenování a přejmenování veřejných prostranství na území hlavního města Prahy [online]. Praha.eu [cit. 2018-12-26]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. Letecké snímky 1975 [online]. [cit. 2018-12-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-12-19. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]