Ruská anexe jihovýchodní Ukrajiny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ruská anexe jihovýchodní Ukrajiny
Ukrajinská území anektovaná Ruskem
Základní informace
Datum30. září 2022
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
MístoDoněcká oblast
Luhanská oblast
Záporožská oblast
Chersonská oblast
PříčinaRuská invaze na Ukrajinu
Výsledek
  • Dle mezinárodního práva nezákonná anexe Doněcké, Chersonské, Luhanské a Záporožské oblasti Ruskou federací
  • odsouzení anexe Organizací spojených národů
  • Ukrajina požádala o urychlené přijetí do NATO [1]
OrganizátorRuskoRusko Rusko

Anexi jihovýchodní Ukrajiny vyhlásilo Rusko dne 30. září 2022 v průběhu probíhající invaze. Došlo jí k jednostrannému prohlášení Doněcké, Luhanské, ZáporožskéChersonské oblasti za území Ruska, přičemž při jejím vyhlášení Rusko plně neovládalo ani jednu z oblastí. Čtyři anektované regiony o rozloze 90 tisíc km² tvoří asi 15 % ukrajinského území. Jedná se o největší anexi v Evropě od druhé světové války. Vytvořila pozemní spojení mezi ruskou pevninou a již okupovaným Krymem a odřízla Ukrajinu od Azovského moře.

Rusko se při anexi opírá o místní referenda, ve kterých se mělo přes 98 % obyvatel vyslovit pro připojení území k Rusku, platnost takovýchto referend je však zpochybňována a není mezinárodně uznávána. Jejich zákonnost a platnost odmítla i OSN. Ukrajinský prezident Zelenskyj řekl, že „pokud budou okupanti pokračovat cestou pseudoreferend, uzavřou si pro sebe jakoukoli šanci na rozhovory s Ukrajinou a svobodným světem, které ruská strana bude v určitém okamžiku zjevně potřebovat“, a dále uvedl, že s Ruskem nebude Ukrajina vyjednávat, dokud bude jeho prezidentem Putin, a požádal o urychlené přijetí Ukrajiny do NATO.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Ukraine applies for Nato membership after Russia annexes territory. The Guardian [online]. 2022-10-01 [cit. 2022-10-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Rusko si referendy o připojení uzavře cestu k rozhovorům, řekl Zelenskyj. České noviny [online]. 2022-08-07. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]