Rumble in the Jungle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ali uhýbá Foremanově úderu

Rumble in the Jungle („Rvačka v džungli“) byl boxerský zápas o titul profesionálního mistra světa v těžké váze mezi Muhammadem Alim a Georgem Foremanem. Konal se 30. října 1974 na Stadionu 20. května v Kinshase a navštívilo ho 60 000 diváků. U televizorů zápas sledovalo zhruba 50 000 000 lidí po celém světě.[1]

Zápas zorganizoval promotér Don King a každý z účastníků získal odměnu pět milionů amerických dolarů. Konžský diktátor Mobutu Sese Seko se nabídl jako hostitel a sponzor, neboť ostře sledovaná akce pro něj byla ideální příležitostí k propagaci. Byl to největší sportovní souboj pořádaný na africkém kontinentu a měl demonstrovat sebevědomí nově nezávislých států.[2] Součástí programu byl také koncert, na kterém vystoupili B. B. King, Miriam Makeba a skupina Fania All-Stars.

Favoritem byl úřadující mistr světa Foreman, který do té doby absolvoval v profesionálním ringu čtyřicet zápasů bez porážky. Vyzyvatel Muhammad Ali byl po svém odmítnutí narukovat do vietnamské války v roce 1967 zbaven titulu a tři roky nesměl boxovat. Ali si svými prohlášeními na podporu práv černochů získal sympatie afrického publika, které ho povzbuzovalo voláním „Boma ye!“ („Zabij ho!“).[3]

V zápase měl dlouho převahu Foreman. Ali použil taktiku nazvanou rope-a-dope, při níž ustupoval do provazů a nechal soupeře unavit. V osmém kole přešel do protiútoku a podařilo se mu Foremana knockoutovat. Díky vítězství získal Muhammad Ali po sedmi letech zpět titul mistra světa.[4] Celkový výtěžek utkání byl sto milionů dolarů.

Norman Mailer napsal o utkání knihu The Fight a v roce 1996 natočil Leon Gast celovečerní dokument When We Were Kings, za který získal Oscara. V anketě Channel 4 byl Rumble in the Jungle zařazen na sedmé místo mezi největší události sportovní historie.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Greatest: Remembering Muhammad Ali’s Rumble in the Jungle. TIME [online]. 2011-12-09 [cit. 2024-04-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Echoes of the Rumble. Centre for Sport and Human Rights [online]. [cit. 2024-04-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Ali boma ye: The chant that made Muhammad Ali an African hero. theweek [online]. 2016-06-07 [cit. 2024-04-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Rumble in the Jungle. education.nationalgeographic.org [online]. [cit. 2024-04-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. 100 Greatest Sporting Moments. Academic Dictionaries and Encyclopedias [online]. [cit. 2024-04-24]. Dostupné online. (anglicky)