Roman Makarius

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Roman Makarius
Narození6. srpna 1938
Brno
Úmrtí3. února 2015 (ve věku 76 let)
Praha
Alma materPrávnická fakulta Univerzity Karlovy
Povolánídirigent, právník, správní úředník, učitel, hudebník, sbormistr, báňský inženýr, soudní znalec a vysokoškolský učitel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prof. JUDr. Ing. Roman Makarius, CSc., (6. srpna 1938 Brno3. února 2015[1] Praha) byl český univerzitní profesor a emeritní báňský úředník. Od roku 1961 působil v provozních funkcích v hornických organizacích, v roce 1977 se stal pracovníkem Státní báňské správy ČSR. V letech 19972008 stál v čele Českého báňského úřadu.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Bývalý profesor, JUDr., Ing., CSc., emeritní předseda Českého báňského úřadu. Roman Makarius se narodil 6. srpna 1938 v Brně. Po dokončení střední průmyslové školy hornické v Příbrami, jedenáctiletky a konzervatoře (varhany) studoval na Vysoké škole technické v Košicích a svá studia úspěšně dokončil v roce 1965 (dálkové studium) na Hornicko-geologické fakultě Vysoké školy báňské v Ostravě. Po ukončení nastoupil v Kamenouhelných dolech Kladno na Důl Nosek v Tuchlovicích. Zde pak zastával funkce vedoucího větrání, inspektora bezpečnosti práce a zástupce ředitele pro výrobu. Od roku 1964 byl členem báňského záchranného sboru a několik let pracoval jako vedoucí ZBZS tohoto dolu. V roce 1977 přešel na Český báňský úřad jako ústřední báňský inspektor. V roce 1980 působil ve funkci ředitele I. odboru ČBÚ, od roku 1990 byl náměstkem předsedy ČBÚ a od 1. dubna 1997 zastával funkci předsedy tohoto vrcholného orgánu státní správy až do odchodu do důchodu dnem 1. dubna 2008. Při zaměstnání absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, aspirantské studium na VŠB-TU a nakonec, po habilitaci na funkci docenta této školy v oboru hornictví a bezpečnosti práce, se po několika letech pedagogické a vědecké činnosti stal jedním z profesorů této hornické Alma mater.

Jako uznávaný a vážený odborník v oblasti správního a horního práva, historie horního práva a také v oblasti bezpečnostních předpisů, v hornictví a v báňském záchranářství, kde působil jako soudní znalec v oboru těžba a bezpečnost práce v hornické činnosti a při činnosti prováděné hornickým způsobem. Je spoluautorem knihy Zdolávání požárů v hlubinných dolech a autorem publikací Inertizace při důlních požárech. Za svoji aktivní činnost, obětavost a neúnavnou práci ve prospěch hornictví, státní báňské správy a báňského záchranářství byl několikrát vyznamenán záchranářskými, rezortními a státními vyznamenáními u nás i v zahraničí, kde jsou vysoce oceňovány jeho zásluhy.[2] Roman Makarius zemřel ve věku 76 let dne 3. února 2015.

V roce 1965 působil jako dirigent komorních a symfonických orchestrů a pěveckých sborů. Od roku 1961 byl sbormistrem Hornického pěveckého sboru Kladno.[3]

Publikace[editovat | editovat zdroj]

  • Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Roman Makarius
  • České horní právo. 1. a 2. díl. Ostrava, 1999 a 2000.
  • Z dějin královské, císařské a státní báňské správy. Ostrava, 2004.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Zlatý záslužný záchranářský kříž
  • Rytíř Maltézského řádu
  • Nositel Velkodůstojnického kříže pro Merito Melitensis
  • Nositel Zlaté jehlice báňských záchranářů SRN
  • Nositel zlatého kříže za zásluhy o Rakouskou republiku
  • Nositel medaile Jiřího Agricoly [3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Den třetí: Prezident Miloš Zeman ukončí návštěvu Ústeckého kraje
  2. FASTER, Petr; MAKARIUS, Roman. Memento. 2008. vyd. Ostrava: Montanex, 2008. 461 s. ISBN 9788072252718. 
  3. a b Dobývání uhlí na Kladensku. Ostrava: OKD, a.s.,, 2006. 751 s. S. 711.