Razvitak

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Razvitak
Pohled na budovu
Pohled na budovu
Základní informace
Slohbrutalismus
Poloha
AdresaMostar, Bosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zničená část fasády.

Razvitak (česky doslova Rozvoj) je název pro bývalý obchodní dům, který se nachází v bosenském Mostaru. Brutalistická stavba se nachází na rohu ulic Braće Brkić a Maršala Tita ve východní části města.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Obchodní dům byl vybudován na přelomu 60. a 70. let 20. století. Návrh architekta Ante Paljagy[1] sice vznikl v duchu brutalistních staveb Jugoslávie své doby, odkazoval nicméně i na tradiční bosenskou architekturu, a to především díky rozmístění dekorativních betonových reliéfů ve vrchní části budovy ze všech jejích stran. Motivy, kterými se inspiroval, odkazovaly na tzv. stećky[2], středověké náhrobní kameny, které se nacházejí na území celé Bosny a Hercegoviny.

Slavnostně byl otevřen dne 1. března 1970.[3] Byl symbolem moderního rozvoje města, funkční obchodní centrum s několika stovkami zaměstnanců bylo v provozu úspěšně až do války v Bosně a Hercegovině na počátku 90. let 20. století.

Po skončení konfliktu obchodní dům nebyl rekonstruován, prostory byly vyrabovány a staly se cílem sběratelů kovů. V zničených prostorech často přespávali bezdomovci.[4] Dekorativní betonové plochy s reliéfy nesly i v druhé dekádě 21. století stopy po granátometné palbě. Město Mostar v roce 2018 vypracovalo studii na přestavbu a modernizaci centra.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu likemetkovic.hr (chorvatsky)
  2. Článek na portálu avangarda.ba (bosensky)
  3. Článek na portálu novasloboda.ba (bosensky). novasloboda.ba [online]. [cit. 2019-01-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-01-17. 
  4. Článek na portálu starmo.ba (bosensky). www.starmo.ba [online]. [cit. 2019-01-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-01-17. 
  5. Článek na portálu akta.ba (bosensky)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]