Ravne njive

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ravne njive
Poloha čtvrti v rámci Splitu
Poloha čtvrti v rámci Splitu
Poloha
Souřadnice
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Ravne njive
Ravne njive
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha0,4 km²
Správa
PSČ21000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ravne njive (v přibližném překladu z chorvatštiny Rovinatá Pole) je městská část v severovýchodní části chorvatského Splitu. Na 39 hektarech zde žije 5812 obyvatel.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Městská část Ravne njive je ohraničena ulicemi Domovinskog rata z jihu, ulicí Hercegovačka (s nádražím Split Predgrađe) ze severu a ulicemi Solinska na západě a Zagorski put na východě (podle jiného pojetí sahá až k třídě ZNG).

Na severní straně sousedí s městskou čtvrtí Brda, na severovýchodě s Neslanovacem, na jihovýchodě se čtvrtí Pujanke. Na jižní straně sousedí s Kocunarem a Kmanem a na západě s Lovretem.

Výšková budova Westgate Towers.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pohled směrem na Ravne njive od nádraží Predgrađe

Většinu zástavby na území MČ Ravne njive představují šestipodlažní budovy postavené v letech 19741976. Nejzápadnější cíp území tvoří až 16patrové výškové budovy postavené v 80. letech 20. století, které zahrnují banku, supermarket, farní úřad atd. Součástí komplexu je také velká mateřská škola a na východní straně zdravotní středisko.

Je zde základní škola s názvem Ravne njive (v říjnu 2019 oslavila 40 let od založení), knihovna, zdravotní středisko, mateřské školy, sportovní hřiště, pošta, tři banky (jedna z nich je součástí nákupního centra) a nově zrekonstruované parky. Byla zde založena nová farnost a postaven nový kostel sv. Matouše.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

V poslední době byla jižní část oblasti kompletně zrekonstruována, byla vybudována velká nákupní centra (Tommy, Kaufland) a mezi nimi je továrna DES pro osoby se zdravotním postižením) a podnikatelské centrum (SEM a Split Ship Management) s lékařskou laboratoří, studio Splitska televizija (STV) a mnoho dalších zařízení. Ve středu čtvrti se nachází hotel Željezničar s dalším lékařským zařízením.

Obecně platí, že v Ravne njive došlo za poslední desetiletí k velkému rozvoji infratstuktury, čímž se výrazně zvýšila životní úroveň. Výjimkou jsou dosud chybějící kulturní instituce jako kino nebo divadlo.

Dopravní spojení[editovat | editovat zdroj]

Ravne njive jsou dopravně dobře propojeny se zbytkem města. Autobusové linky MHD č. 3, 9, 11, 14 a 20 zajišťují přímé spojení do kterékoli další části města a autobusové linky, které protínají střed města (například č. 1, 2, 10, 16, 20, 22, 32, 35, 37 a další).

V ulici Hercegovačka se nachází nádraží Split Predgrađe, obsluhované jak lokálními spoji Splitské městské železnice, tak příměstskými (Split-Solin-Kaštela) a dálkovými spoji (trať Split-Knin, Split-Záhřeb). Velmi dobré je napojení na silnici směr Solin a na dálnici A1.

Významné objekty[editovat | editovat zdroj]

V části Ravne njive se nachází:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ravne njive na chorvatské Wikipedii.