Raja (firma)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rajapack
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formasociété par actions simplifiée
Datum založení1954
Adresa sídlaRoissy-en-France, Francie
Klíčoví lidéRachel Marcovici, Janine Rocher, Daniele Kapel-Marcovici, Gabriela Fabianová
Charakteristika firmy
Oblast činnostiprodej obalového materiálu
Produktyobalový materiál, poštovní obálky, obaly, krabice, bublinkové fólie, lepicí pásky, stretch fólie, paletové vozíky, kancelářské potřeby, dárkové balení
Službyprodej obalového materiálu
Identifikátory
Oficiální webwww.raja-group.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Raja Group je mezinárodní koncern s hlavním sídlem v Roissy u Paříže. Zabývá se prodejem obalových materiálů. V Evropě má zastoupení v 15 zemích. Zaměřuje se na výrobky z oblasti expedice, ochrany produktů, zasílání a výplňových materiálů. Spolupracuje jak s velkými mezinárodními společnostmi, tak s malými a středními podniky či s drobnými podnikateli.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Společnost RAJA založili v roce 1954 Rachel Marcovici a Janine Rocher jako vCartons RAJA. Nejprve nabízela opakovatelně použitelné kartony. Nabídka společnosti byla dobře přijata a záhy rozšířena o další sortiment. Koncem 50. let činil roční obrat společnosti milion franků. V roce 1962 do společnosti přichází dcera Rachel Marcovici – Daniele Kapel-Marcovici. Významným krokem bylo vyjednání exklusivního zastoupení ve Francii pro polstrovaný obal. Výrobek původem z Německa byl pojmenován „polstrovaná obálka“ a pro představení veřejnosti byl se vzorky a ceníky rozesílán poštou. Tento první krok prostřednictvím pošty předznamenal budoucí směr katalogového prodeje společnosti RAJA.

Široké využívání plastických hmot v 70. letech 20. století umožnilo přijít na trh s novou řadou výrobků. V roce 1975 byl vydán první černobílý katalog a v roce 1978 získala RAJA ocenění Oscar de l’emballage za obálku Rajamousse. Téhož roku se stala Daniele Kapel-Marcovici obchodní a marketingovou ředitelkou a rozšiříla nabídku i prodej po celé Francii. Roku 1982 byla zvolena generální ředitelkou společnosti a základní prodejní taktikou se stal katalogový prodej. V roce 1990 změnila Daniele Kapel-Marcovici název z Cartons RAJA na RAJA a v roce 1992 získala společnost další cenu Oscar de l’emballage.[zdroj⁠?]

Následujících deset let pracovala firma na zdokonalování organizace logistiky a rozšiřování distribučního centra v Gonesse. Hlavním cílem bylo získat první místo v obalových materiálech na celonárodní úrovni a zajistit rychlou dodávku zboží. V roce 1992 byl roční obrat 316 miliónů franků a počet zaměstnanců vzrostl na 190. O tři roky později vybudovala Raja nové distribuční centrum pro Francii sloužící zároveň jako evropské sídlo společnosti. Společně s ním vznikl i sklad o rozloze 42 000 m² a reklamní kancelář. Raja mezitím také rozvíjela své know-how v Evropě a do konce 90. let založila zastoupení v Beneluxu, Velké Británii a Německu. Od roku 2000 pak postupně ve Španělsku, Rakousku, Itálii, České republice a Švýcarsku.

V roce 2007 rozšířila firma svou působnost prostřednictvím RAJAfood také na potravinové obaly. Získala též L’Equipier, společnost pro dálkový prodej prostředků pro údržbu a čistotu a o rok později společnost Welcome Office, specializovanou na oblast internetového prodeje kancelářských potřeb. Zpočátku papírna vyráběla slámový papír (ze slámové buničiny rovněž vyráběné ve firmě), bílé a barevné hedvábné papíry a sinhalský papír.

Obchodní politika[editovat | editovat zdroj]

Obchodní politika firmy je postavena na konceptu dálkového prodeje obalů, obalových materiálů a balicích zařízení. Celý prodej je realizován pomocí čtyř distribučních kanálů – katalogů, internetu, telefonu a schůzek s obchodními zástupci. Katalogy jsou vydávány v rámci podniku a představují produkty a s nimi spojené služby. Vydávány jsou jak ve formě hlavního katalogu o cca 348 stranách, tak tematické prospekty z oblasti dárkového balení, exportu, pásek, obalové techniky atd. Společnost RAJA má certifikáty ISO 9002 a ISO 9001.

Sortiment[editovat | editovat zdroj]

Sortiment společnosti tvoří především krabice, boxy a kontejnery, poštovní obálky a krabice, pouzdra a tubusy, sáčky a různá příslušenství, výplňové materiály, lepicí pasky, lepidla a stahovací pásky, štítky a etikety pro signalizaci či značení, stretch fólie a palety, skladování, údržba a vybavení dílny, ochranné pracovní pomůcky, prostředky pro čistotu a údržbu, archivace a kancelářské potřeby, potravinové obaly, tašky a reklamní obaly[1].

Ochrana životního prostředí[editovat | editovat zdroj]

Společnost se angažuje v oblasti ekologie. Svůj postoj upevňuje zejména výběrem dodavatelů respektujících etická a ekologická pravidla, informovaností a školením, výběrem a ekologickým zpracováním materiálů[2], ekologickým provozem včetně využívání dešťové vody a zpracování odpadních vod apod.

Vedlejší aktivity[editovat | editovat zdroj]

Daniele Kapel-Marcovici založila v roce 2006 nadaci RAJA, která od svého vzniku podpořila již 51 projektů po celém světě. Cílem je převážně podpora projektů, programů a aktivit určených k podpoře žen v oblasti vzdělání, sociální a zdravotní péče a kultury.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Produkty společnosti RAJAPACK [online]. Dostupné online. 
  2. Ochrana životního prostředí [online]. [cit. 2013-11-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-08-26. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]