Pravěká mohyla (Nymburk)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pravěká mohyla
Pravěká mohyla
Pravěká mohyla
Základní údaje
Kód památky11157/2-4327 (PkMISSezObrWD)
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pravěká mohyla v Nymburku se nachází v ulici Na Příkopě. Je chráněna jako kulturní památka České republiky.[1]

Unikátní nález skříňového mohylového hrobu z pozdní doby kamenné – eneolitu (3 600 př. n. l.) je důkazem dávného pravěkého osídlení města. Hrob s megalitickým kamenným obložením, ve kterém ležela kostra muže v mírně skrčené poloze, byl objeven v roce 1994 při archeologickém výzkumu v ulici Na Příkopě. Současně s ním byly nalezeny pozůstatky vnitřního valu opevněné osady z doby bronzové a pravěký příkop. Nakonec celý půdorys vodních příkopů a hradeb kopíruje původní pravěké opevnění.

Pavilon pro prezentaci mohyly

Architektonické studio AMS-ARCHITECT MATYAS STUDIO zahájilo v listopadu 2007 práci na pavilonu pro prezentaci mohyly z pozdní doby kamenné. V dubnu 2013 byla stavba dokončena. Systémy uvnitř stavby zajišťují udržení správného mikroklimatu, stahování a vytahování rolety a obsluhu informačního systému pro turisty. Monolititcká stavba je tvořena nosnou ocelovou konstrukcí, která je pokrytá panely. Duchovní rozměry stavbě dodává konstrukce na střeše objektu z níž příležitostně vychází světelný paprsek směrem k nebi s dosvitem 500 m.[2][3]

Památka je volně zpřístupněna během turistické sezóny (duben – říjen) denně od 9 do 17 hodin. Její zmenšený model je umístěn ve vitríně na chodbě informačního centra.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-07-29]. Identifikátor záznamu 124058 : Mohyla, archeologické stopy. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. HAVRÁNKOVÁ, Kateřina. Ostatky pravěkého muže v Nymburce chrání stavba, z níž září paprsek. iDNES.cz [online]. MAFRA, a. s., 2013-01-02 [cit. 2021-03-24]. Dostupné online. 
  3. Josef Matyáš, AMS-ARCHITECT MATYAS STUDIO PAVILON PRO PREZENTACI MOHYLY Z POZDNÍ DOBY KAMENNÉ [online]. Česká komora architektů [cit. 2021-03-24]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]