Potok Wiczliński

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Potok Wiczliński
Potok Wiczliński (Trójmiejski Park Krajobrazowy)
Potok Wiczliński (Trójmiejski Park Krajobrazowy)
Základní informace
Délka tokucca 4,2 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
Pomořském vojvodství, PolskoPolsko Polsko
Úmoří, povodí
Kacza
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Potok Wiczliński je největším přítokem řeky Kacza a nachází se na katastru čtvrti Chwarzno-Wiczlino města Gdyně v Pomořském vojvodství v severním Polsku a patří do úmoří Baltského moře. Délka toku potoka je přibližně 4,2 km.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Potok Wiczliński (Trójmiejski Park Krajobrazowy)

Potok Wiczliński pramení v mokřadu gdyňské čtvrti Chwarzno-Wiczlino. Nejprve teče východním směrem a pak se stáčí jihovýchodním směrem a v prudkém ohybu toku napájí retenční nádrž (Zbiornik retencyjny Zieleniś). Pak pokračuje východním směrem a vstupuje do Trojměstského krajinného parku (Trójmieski park krajobrazowy). Následně teče propustkem pod rychlostní silnicí S6 (Obwodnica Trójmiasta) a zleva se vlévá do ohybu řeky Kacza. Potok Wiczliński, společně s řekou Kacza přímo napájejí retenční nádrž (Zbiornik retencyjny Obwodnica) na hranici katastru čtvrtí Chwarzno-Wiczlino a Karwiny. Potok občasně „trpí“ nedostatkem vody. Větší část toku potoka je regulovaná.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Potok křižují turistické stezky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Potok Wiczliński bliski odtworzenia. Oficjalny serwis internetowy miasta Gdynia [online]. [cit. 2021-10-08]. Dostupné online. (polsky) 
  2. Potok wiczliński gdynia - artykuły w serwisie Nasze Miasto. Gdynia Nasze Miasto [online]. [cit. 2021-10-08]. Dostupné online. (polsky) 
  3. NAS, O.; PRENUMERATA; ARCHIWUM. Potok Wiczliński w Gdyni - rusza budowa [online]. 2019-10-08 [cit. 2021-10-08]. Dostupné online. (polsky)