Portál:Třebíčsko/Článek/2009/11

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple v Kojeticích
Kaple v Kojeticích

Kojetice (něm. Kojetitz, odvozeno od osobního jména Kojata, jinak také Kojetice na Moravě, s předložkou 2. pád do Kojetic, 6. pád v Kojeticích) je obec nacházející se ve střední části okresu Třebíč, v kraji Vysočina. Kojetice leží na řece Rokytné 7, 5 km jihozápadně od bývalého okresního města Třebíče a 9 km severozápadně od Jaroměřic nad Rokytnou. Nadmořská výška obce se pohybuje mezi 480 m n. m. (rybník Pod Šibenem) a 514 m n. m. (vrchol jižně od Kojetic).

Kojetice mají k roku 2009 454 obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1349. Samotná obec dnes leží v údolí. Na návrší k zámku Sádku je druhá část obce nazývaná Chalupy. Ke Kojeticím přiléhá také nádraží, které je od obce odděleno a stojí 1 km jižním směrem za vesnicí.

Nedaleko obce se nachází hrad Sádek, pod kterým vznikly nejsevernější vinice znojemského vinařského regionu. Součástí tohoto „vinařského a kulturního centra“ je hotel s restaurací, vinné sklepy, vinotéka, amfiteátr a přírodní park s naučnou stezkou. Obec má také své koupaliště, které leží vedle silnice do Třebíče. (více…)