Portál:Maroko/Úvod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Maroko, plným názvem Marocké království, je stát v oblasti Maghrebu na nejzazším severozápadě Afriky, na pobřeží Atlantského oceánu. Jeho sousedy jsou na východě Alžírsko, na jihu Západní Sahara a na severu dvě malé španělské exklávy Ceuta a Melilla. Nezávislost Maroka na Francii byla vyhlášena roku 1956, kdy se k němu také připojilo Španělské Maroko na severu země. Na celém území Maroka žije okolo 34 milionů obyvatel. Hlavním městem země je Rabat a největším městem je Casablanca s téměř 3,5 miliony obyvatel.

Maroko konstituční demokratickou a sociální monarchií. V čele země stojí král Muhammad VI. (na obrázku). Jednokomorový parlament má 333 křesel a předsedá mu předseda vlády.

Maroko je země s velmi pestrou kulturou, což je vidět na její architektuře, umění, jídle a životním stylu. Je zde vidět vliv arabské, africké i evropské kultury. Známá je též Marocká kuchyně, která je velice rozmanitá a je známá pro své kořeněné pokrmy, obsahující koření jako je koriandr, kmín, ale také kurkuma či originální koření Ras-el-Hanout.