Portál:Izrael/Citát/Archiv

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

2011[editovat zdroj]

Chajim Herzog[editovat zdroj]

Pro nás, židovský národ, toto usnesení, založené na nenávisti, lži a aroganci, postrádá jakoukoliv morální či právní hodnotu.
— Chajim Herzog v projevu před Valným shromážděním OSN, které schválilo rezoluci č. 3379, označující sionismus za „formu rasismu a rasové diskriminace.“ 10. listopadu 1975

2010[editovat zdroj]

Jicchak Rabin[editovat zdroj]

Dvacet sedm let jsem byl mužem války. Vedl jsem boje, pokud nebyla šance na mír. Vždy jsem však věřil, že většina lidí touží po míru a je ochotna využít možnosti míru docílit. Násilí ničí základy izraelské demokracie. Mělo by být odsouzeno. Mělo by být odsouzeno, vykořeněno a izolováno. Násilí není cestou Státu Izrael.
—  Jicchak Rabin, část posledního projevu proneseného na velkém shromáždění v Tel Avivu, 4. listopadu 1995

David Ben Gurion[editovat zdroj]

Dovolte mi nejprve říct jednu věc: Nezáleží na tom, co svět říká o Izraeli, nezáleží co o nás říkají kdekoliv jinde. Jediná věc, na které záleží, je, že můžeme žít zde v zemi našich praotců. A pokud neukážeme Arabům, že zaplatí vysokou cenu za vraždění Židů, nepřežijeme.
—  David Ben Gurion, citován Arielem Šaronem v dokumentu Izrael a Arabové: 50 let války.

Zalman Šazar[editovat zdroj]

Od prezidenta Izraele z Jeruzaléma s nadějí na hojnost pokoje, dokud Měsíc nezanikne.
—  Poselství dobré vůle Zalmana Šazara zaznamenané na křemíkové plaketě, kterou na Měsíci zanechala mise Apollo 11

2009[editovat zdroj]

Vojáci praporu Šimšon[editovat zdroj]

Prapor Šimšon neprovede vyhnání z Chomeš.
— vojáci praporu Šimšon při protestu před Západní zdí v Jeruzalémě (Eretz 23. 10. 2009)

Benjamin Netanjahu[editovat zdroj]

Je to strašná tragédie pro Ronu (Ramon), celou Ramonovu rodinu a celý národ. Je výjimkou, aby soukromá tragédie zasáhla srdce národa takovou silou. Dnes my všichni truchlíme nad smrtí Assafa, který spadl z nebes jako jeho otec Ilan.
— Benjamin Netanjahu v reakci na zprávu o smrti Assafa Ramona, syna izraelského národního hrdiny Ilana Ramona(Eretz 14. 9. 2009)

Fatah[editovat zdroj]

Fatah neuznává izraelské právo na existenci, ani jsme nikdy jiné nežádali, aby tak učinili.
— vysocí představitelé hnutí Fatah (Eretz 24. 7. 2009)

Benjamin Netanjahu[editovat zdroj]

Naší vizí je vidět dva státy bok po boku, každý se svou vlajkou a hymnou. Nechceme Kasámy na Petach Tikva nebo Grad na Tel Aviv. Chceme mír. Musíme zajistit, že Palestinci nebudou moci vytvořit armádu. Nelze čekat, že budeme souhlasit s Palestinským státem bez toho, že bychom obdrželi záruky, že bude demilitarizovaný. Žádáme mezinárodní společenství, aby závazek, že území Palestinského státu bude demilitarizované, dalo najevo efektivními kroky – ne jako těmi v Gaze. Pokud dostaneme tyto záruky, akceptujeme v rámci skutečné mírové dohody demilitarizovaný Palestinský stát vedle židovského státu.
— Benjamin Netanjahu, izraelský premiér při projevu na Bar-Ilanově univerzitě. (Eretz 15. 6. 2009)

Silvan Šalom[editovat zdroj]

Jeruzalém zůstane izraelským hlavním městem navždy. To není slib, to je skutečnost... Nesouhlasíme spolu v řadě věcí, ale ohledně Jeruzaléma se drtivá většina shoduje. Neexistují dva Jeruzalémy. Je jen jeden Jeruzalém a ten nikdy nebude tématem k diskusi. Budoucnost Jeruzaléma je jako budoucnost Státu Izrael a jako celého židovského národa. Jeruzalém nebude nikdy rozdělen a nikde se Jeruzaléma nevzdáme... Král David jej učinil svým hlavním městem před takřka 3.000 lety a král Šalamoun vybudoval první Svatý Chrám na hoře Moria, na Chrámové hoře. Když padl a byl nám sebrán, Židé v exilu v Babylónu plakali a slíbili na něj nikdy nezapomenout... Už od té doby je hluboko v srdci židovského lidu a je jedním z nejzjevnějších projevů našeho židovství… Jako ministr izraelské vlády jsem hrdý na to, že jsem mezi těmi, kdo stráží Jeruzalém.
— Silvan Šalom, místopředseda vlády při příležitosti Jom Jerušalajim. (Eretz 20. 5. 2009)

Arje Eldad[editovat zdroj]

Vyjednávání s Íránem bez stanovení maximální doby prakticky znamená, že USA jsou ochotné akceptovat jaderný Írán a že Izrael čelí Íránu sám. Izrael nemá jinou možnost, než zničit íránská jaderná zařízení všemi dostupnými způsoby, ať bude cena jakákoliv.
— Arje Eldad, předseda strany Národní jednota. (Eretz 19. 5. 2009)

David Ben Gurion[editovat zdroj]

Dovolte mi nejprve říct jednu věc: Nezáleží na tom, co svět říká o Izrael, nezáleží co o nás říkají kdekoliv jinde. Jediná věc, na které záleží, je, že můžeme žít zde v zemi našich praotců. A pokud neukážeme Arabům, že zaplatí vysokou cenu za vraždění Židů, nepřežijeme.
— David Ben Gurion, první izraelský premiér.

Miloš Zeman[editovat zdroj]

Já bych si velice vážil toho, kdyby se novou členskou zemí NATO stal Izrael. Protože právě tím by Severoatlantická aliance prokázala, že chce proti terorismu, a já znovu opakuji islámskému terorismu, bojovat.
— Miloš Zeman, bývalý český premiér v televizním pořadu Otázky Václava Moravce. (ČT24 8. 3. 2009)

Benjamin Netanjahu[editovat zdroj]

Mám za to, že existuje široký konsensus v Izraeli a mimo něj, že Palestinci musí mít možnost vládnout si svými životy, ale neohrožovat naše.
— Benjamin Netanjahu, designovaný izraelský premiér v rozhovoru pro The Washington Post. (Eretz.cz 28. 2. 2009)

Ehud Barak[editovat zdroj]

…mít jednu ruku pořád usilující o mír… zatímco druhá ruka je připravena u kohoutku, připravena jej kdykoliv stisknout.
— Ehud Barak, izraelský ministr obrany a předseda Strany práce, komentuje pozici vůdce na Blízkém východě při projevu na volební konferenci na Ben Gurionově univerzitě v Negevu. (Eretz.cz 3. 2. 2009)

Cipi Livni[editovat zdroj]

Ministr školství v mé vládě nebude z úzce vymezené strany, samozřejmě ne z Šas.
— Cipi Livni, izraelská ministryně zahraničí při projevu na shromáždění na Telavivské univerzitě. (Eretz.cz 26. 1. 2009)

Modlitba[editovat zdroj]

Bože náš a Bože našich otců budiž vůle Tvá smiluj se nad námi a obyvateli „Jihu“. Ochraň nás ve Tvém velikém milosrdenství a rozviň nad námi stan míru.

Dej sílu rukám vojáků, kteří nás chrání a jsou připraveni obětovat svůj život za nás.

Střež a ochraňuj je před neštěstím.

Zmař plány našich nepřátel, kteří nás nenávidí. „Nechť jejich meče protnou jejich srdce a nechť se jejich luky zlomí.“

Vládče Světa, dej těm kdo nás vedou moudrost, odvahu a sílu zničit všechny naše nepřátele a nechť se vyplní modlitba krále Davida, jehož památka budiž požehnána:

„Budu pronásledovat své nepřátele, abych je dostihl a nevrátím se dokud nebudou zničeni“

— modlitba pro ostřelované obyvatele jihu Izraele. (Eretz.cz 2. 1. 2009)

2008[editovat zdroj]

Eli Jišaj[editovat zdroj]

Ať Barak přemístí svůj úřad do Sderotu. Pokud by se tyto útoky odehrávaly v centru země, vláda by reagovala neprodleně.
— Eli Jišaj, v reakci na prohlášení premiéra Ehuda Olmerta a ministra obrany Ehuda Baraka, že izraelská vláda bude reagovat na palestinské raketové a minové útoky z Pásma Gazy zodpovědně a po zvážení všech možností. (Eretz.cz 22. 12. 2008)

George W. Bush[editovat zdroj]

Izrael se statečně ubránil proti nepřátelům, kteří usilovali o jeho zničení. A dnes je Izrael světlem národů – a jedním z nejbližších přátel Ameriky.
— George W. Bush, při projevu v Bílém domě v souvislosti s blížícím se svátkem Chanuka. (Eretz.cz 16. 12. 2008)

Židovská ortodoxní unie[editovat zdroj]

Prezident Obama rád užívá slovo změna. Je čas na změnu. Nyní je čas ukázat podporu Izraele přemístěním ambasády sem, do Jeruzaléma.
— přibližně 100 členů americké Židovské ortodoxní unie. (Eretz.cz 2. 12. 2008)

Ehud Olmert[editovat zdroj]

V zásadě neexistuje nic, co by nám bránilo dosáhnout dohody o zásadních otázkách v blízké budoucnosti. Věřím, že je to možné. Věřím, že je to příhodné. Je potřebná deklarace. Jsem k ní připraven. Doufám, že druhá strana také... K rozhodnutí nepotřebujete měsíce.
— Ehud Olmert, odstoupivší izraelský premiér. (Eretz.cz 27. 11. 2008)

Cipi Livni[editovat zdroj]

Neexistuje nic jako částečně příměří.. Pokud budou porušování příměří pokračovat, Izrael nebude vidět žádnou překážku akci... Hamas je zodpovědný, oni jsou cílem.
— Cipi Livni, ministryně zahraničí komentuje ostřelování jihoizraelských měst. (Eretz.cz 17. 11. 2008)

Uri Ariel[editovat zdroj]

Není poctou Rabinovi – který byl čestným mužem, který uměl převzít zodpovědnost – když osoba, podezřelá z osobní a veřejné korupce, jako Olmert, zneužívá jeho památku při soumraku své vlády.
— Uri Ariel, předseda poslaneckého klubu Národní jednoty, vysvětluje proč odešel ze sálu Knesetu při projevu premiéra Olmerta k výročí zavraždění Jicchaka Rabina. (Eretz.cz 11. 11. 2008)

Šimon Peres[editovat zdroj]

Nevzpomínám si na žádné jiné volby, které by prakticky celé lidstvo sledovalo s nadějí a starostí. Svým způsobem je to konec rasismu. Už není způsob, jímž by si nějaký bílý muž mohl nárokovat nadřazenost nebo nějaký černý muž se mohlo cítit diskriminován.
— Šimon Peres, komentuje zvolení Baracka Obamy americkým prezidentem. (Eretz.cz 6. 11. 2008)

Jicchak Herzog[editovat zdroj]

Záměr prohlásit Pia XII. za svatého je nepřijatelný... V době holocaustu Vatikán velmi dobře věděl, co se děje v Evropě. Nejsou však žádné důkazy, že by v této věci papež jako hlava Svatého stolce nařídil podniknutí nějakých kroků.
— Jicchak Herzog, v reakci na záměr Římskokatolické církve prohlásit za svatého papeže Pia XII., který stál v čele církve v době druhé světové války a jemuž je jeho kritiky vyčítáno, že se důrazně nevyslovil proti vraždění Židů. (Eretz.cz 24. 10. 2008)

Geert Wilders[editovat zdroj]

Veřejnost z celého srdce akceptovala palestinskou verzi událostí a vnímá Izrael jako agresora. Já však Izrael nepřestanu hájit. Jeho obhajobu vnímám jako principiální záležitost. V Izraeli jsem nějakou dobu žil a opakovaně jsem jej navštěvoval. Stojím za Izraelem, a to hned ze tří důvodů – coby židovskou domovinou, nalezenou po dvou tisíciletích exilu, který skončil Osvětimí; coby demokratickou zemi; a coby naši první obranou linií.
— Geert Wilders, v proslovu předneseného v hotelu Four Seasons, v New Yorku, kde představil Vlasteneckou alianci. (Eretz.cz 5. 10. 2008)

Šaul Mofaz[editovat zdroj]

Dnes jsme se moje rodina a já rozhodli, že je čas na přestávku. Chci udělat rozhodnutí ohledně mé budoucnosti, zkusit nové směry jednání, jimiž bych mohl přispět své zemi a své rodině.
— Šaul Mofaz, po neúspěšné kandidatuře na předsedu Kadimy. (Eretz.cz 19. 9. 2008)

Likud[editovat zdroj]

Jeruzalém musí zůstat pod izraelskou svrchovaností, jak z důvodů bezpečnostních tak národních. Jakékoliv území postoupené Palestincům se stane základnou terorismu, odkud budou odpalovat rakety na zbytek města.
— Likud, prohlášení strany vůči výrokům Ehuda Baraka, že by se Jeruzalém mohl stát hlavním městem Palestinského státu. (Eretz.cz 4. 9. 2008)

Arje Eldad[editovat zdroj]

Vláda by měla udělat gesto dobré vůle vůči Židům. Vláda Kadimy je zaneprázdněna vytvářením státu pro nepřítele a děláním gest vůči předsedovi palestinské teroristické správy. Hatikva vyzývá k neprodleným všeobecným volbám, po nichž by následovalo sestavení sionistické vlády
— Arje Eldad, předseda strany Hatikva komentuje propouštění palestinských vězňů (Eretz.cz 31. 8. 2008)

Benjamin Netanjahu[editovat zdroj]

Namísto pevného postoje vůči terorismu vláda Kadimy a Strany práce pokračuje v propouštění stovek teroristů výměnou za nic. Likudem vedená vláda nahradí politiku slabosti politikou nekompromisní války proti terorismu, silou a reciprocitou.
— Benjamin Netanjahu, předseda Likudu v reakci na rozhodnutí vlády propustit další teroristy (Eretz.cz 18. 8. 2008)

Ehud Barak[editovat zdroj]

Olmert udělal správné a vhodné rozhodnutí.
— Ehud Barak, předseda Strany práce v reakci na oznámení premiéra Olmerta, že nebude kandidovat v primárních volbách strany Kadima a po zvolení nového předsedy se vzdá funkce premiéra (Eretz.cz 31. 7. 2008)

Gabi Aškenazi[editovat zdroj]

Jsme všichni jednotní v názoru, že Íránu musí být zabráněno získat jadernou zbraň. Není pochyb, že diplomatické aktivity a sankce jsou lepší, ale my všichni chápeme – my a Američané – že se musíme připravit na všechny možnosti.
— Gabi Aškenazi, náčelní generálního štábu izraelské armády (Eretz.cz 24. 7. 2008)

Ehud Olmert[editovat zdroj]

S celým Izraelem objímám a svírám v náručí rodiny Regevovu a Goldwasserovu, které truchlí. Moje hrdlo je suché, moje oči slzí a moje srdce jde za rodinami, které bojovaly bez jediné známky (života vojáků) a neztratily až do nejposlednější chvíle naději. Tento den je dnem odstranění pochyb. Samozřejmě s úctou k osudům Udiho a Eldada, ať je jejich památka požehnána, ale také s úctou k morální a etické síle Izraele. Mocí této síly jsme rozhodli o návratu chlapců, i když za obrovskou cenu propuštění opovrženíhodného vraha. Nikdo jiný nepochopí, co dobře chápe každý Izraelec: starost o osud každého z našich vojáků je klíh, který nás spojuje jako společnost a který nám umožňuje přežít v oblasti, která je obklopena nepřáteli a teroristickými organizacemi. Radosti národa jsou ukazatele jeho hodnotového systému. Běda národu, který slaví ve chvíli, kdy propouští zvíře, které rozbilo lebku dítěte. Moje srdce je tento den s rodinami Goldwasserovou a Regevovou.
— Ehud Olmert, izraelský premiér v prohlášení po realizaci výměny vězňů s Hizballáhem, kdy libanonští teroristé Izraeli vrátili oba vojáky, unesené před dvěma roky, už jen mrtvé v rakvích (Eretz.cz 17. 7. 2008)

Zevulun Orlev[editovat zdroj]

Sarkozy by zde měl zůstat o něco déle, aby se naučil něco o historii, zejména, že Jeruzalém nikdy nepatřil islámu, ale jen Židům. Měl by se také učit zeměpisu a navštívit Sderot a dočasné tábory židovských vyhnanců z Guš Katif, než začne navrhovat další vyhnání a ústup do hranic z roku 1967... Jeho přátelství k Izraeli musí být založena na těchto dvou poučeních
— Zevulun Orlev, předseda Národní náboženské strany v reakci na projev Nicolase Sarkozy v Knesetu (Eretz.cz 23. 6. 2008)


Benjamin Netanjahu[editovat zdroj]

Co najdete, budete-li kopat na Golanech? Syrské trosky? Ne, najdete řadu velkých synagog a pozůstatků židovských obcí. Izraelský národ je spojen s Golany po tisíce let. Golany vždy byly a vždy zůstanou izraelské. Kdokoliv sídlí na Golanských výšinách, zajišťuje izraelskou bezpečnosti. Zde je možné vidět existující spojení mezi bezpečností a mírem. Způsob, jak ochránit Golany a Jeruzalém, je jít nyní k volbám. Pokud zde nebudeme žít my, budou (tu žít) íránští vojáci
— Benjamin Netanjahu, předseda strany Likud (Eretz.cz 30. 5. 2008)

František Bányai[editovat zdroj]

...Izrael je pro nás zárukou, že se šoa nebude opakovat... Židé se umí nejen modlit, prosadit se jako významní vědci, umělci, obchodníci a politici, ale že - je-li nutné - dokážou i bojovat...
—  František Bányai, předseda Židovské obce v Praze

Gabi Aškenazi[editovat zdroj]

Nikdy nedovolíme, aby naši synové a naše dcery, naši rodiče a prarodiče byli znovu vymazáni z tváře země. Poučili jsme se a bereme hrozby zničení Izraele vážně... Vyzývám všechny státy a všechny představitele států, aby bojovali proti nenávisti na tváři země, vykořenili ji a rozhodně jednali proti projevům antisemitismu ve světě. Nemůžeme říci, že to nevidíme – nápis na zdi, jasný a zřetelný... Stojím hrdě jako velitel, syn židovského státu, který je mocný a silný, a slibuji: Nikdy více; nikdy nebudeme bezmocní, (závislí) na dobročinnosti jiných. My vojáci Izraelských obranných sil – vyslanci lidu a národa – zde dnes stojíme v uniformách izraelské armády a zvedáme hrdě izraelskou vlajku ve jménu desítek tisíc izraelských vojáků a velitelů, kteří se považují za vykonavatele vůle, modliteb a snů šesti milionů bratří a sester, jejichž existence byla krutě zkrácena.
—  Gabi Aškenazi, náčelník generálního štábu IDF

Benjamin Netanjahu[editovat zdroj]

Rozdělení Jeruzaléma by bylo morálním a historickým omylem. Je obtížné nalézt státy a lidi, kteří by připravovali rozdělení svých hlavních měst. Je to zejména šokující ve světle historických okolností spojení mezi lidem Izraele a jeho hlavním městem Jeruzalémem. Výsledek rozdělení Jeruzaléma a následný vstup Hamasu do města, by v jeho rámci znamenal vytvoření íránské enklávy, která by jeho občany vystavila každodennímu možnému útoku, učinila jejich životy nemožné a zvětšila konflikt do takových dimenzí, že si je neumíme představit.
—  Benjamin Netanjahu

Cipi Livni[editovat zdroj]

Gaza není izraelský problém, Gaza je překážkou vzniku Palestinského státu.
—  Cipi Livni

Jicchak Rabin[editovat zdroj]

Je nám souzeno žít společně na stejné půdě, ve stejné zemi. My, vojáci, kteří jsme se vrátili z bitev poskvrnění krví; my, kteří jsme viděli jak byli před našima očima zabiti naši příbuzní a přátelé; my kteří jsme přišli ze země, kde rodiče pohřbívali své děti; my kteří jsme bojovali proti vám, Palestincům, vám dnes říkáme hlasitě a jasně: Už dost bylo krve a slz. Dost!
—  Jicchak Rabin