Portál:Izrael/Článek měsíce/2010/11

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Náměstí Izraelských králů, dnes Rabinovo náměstí v Tel Avivu, je místem atentátu na Jicchaka Rabina. Stojí zde jeho památník.

Atentát na Jicchaka Rabina byl spáchán dne 4. listopadu 1995 (11. chešvanu 5756) v izraelském Tel Avivu ve 21.30 místního času, na konci demonstrace za podporu mírové dohody z Osla. Pachatelem byl Jigal Amir, jemenský Žid a radikální sionista, který se ostře stavěl proti mírové dohodě i proti Rabinovým mírovým iniciativám jako takovým.

Byl vyvrcholením izraelského ultra-ortodoxního disentu vůči mírovým procesům z Osla. Ortodoxní konzervativci totiž považovali celý mírový proces jako Rabinovu snahu připravit Izrael o jím okupovaná území a společně tvrdili, že jakékoliv stažení Izraele z židovských území by se rovnalo herezi. Demonstrace pořádané Likudem se tedy neustále zostřovaly a během protestů proti mírovým dohodám se objevovaly plakáty vyobrazující Rabina v uniformě jednotek Waffen-SS nebo jako terč v hledí odstřelovací pušky.

Odehrál se po skončení promírové demonstrace, po níž ministerský předseda sestupoval po schodech telavivské radnice směrem ke své limuzíně. V tu chvíli na něj byly vypáleny tři střely, které jej zasáhly do prsou, břicha a roztříštily mu páteřní obratle. Pachatelem byl Jigal Amir, student ješivy na Bar-Ilanově univerzitěRamat Ganu. Domníval se, že stažení Izraele ze Západního břehu Jordánu by znamenalo „odvrácení se od židovského dědictví, které bylo naplněno vybudováním osad právě na Západním břehu.“ Amir byl okamžitě po střelbě zneškodněn Rabinovou osobní ochrankou i spolu s vražednou zbraní, poloautomatickou pistolí Beretta 81. Těžce ranění Rabin byl neprodleně převezen do telavivské nemocnice Tel Aviv Medical Center, kde však po čtyřiceti minutách zemřel v důsledku velké krevní ztráty a průstřelu plíce. (více…)