Portál:Film/Článek/2014/4.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
V_nitru_Llewyna_Davise, poster
V_nitru_Llewyna_Davise, poster

V nitru Llewyna Davise je americké filmové drama z roku 2013 napsané a režírované Joelem a Ethanem Coenovými. V hlavních rolích hrají Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman a Justin Timberlake. Příběh filmu popisuje jeden týden v životě zpěváka a písničkáře Llewyna Davise aktivního na folkové scéně v New Yorku v roce 1961. Ačkoliv je postava vymyšlená, příběh je částečně inspirován autobiografií zpěváka Dava Van Ronka s názvem The Mayor of MacDougal Street (2005). Folkové písničky, které ve filmu zazní, byly až na jednu výjimku nahrány živě v průběhu natáčení.

Dne 19. května 2013 byl snímek promítnut na Filmovém festivalu v Cannes. Před premiérou, naplánovanou ve Spojených státech na prosinec 2013, se uskutečnily projekce na několika festivalech.

Film je inspirován kulturní nespojitostí na newyorské hudební scéně, kde se objevovaly písně inspirované událostmi napříč Spojenými státy americkými s výjimkou New Yorku, které ale hráli interpreti z New Yorku, například i Dave Van Ronk a Ramblin’ Jack Elliot. Jedním z námětů se stala právě vzpomínková kniha Dava Van Ronka The Mayor of MacDougal Street (“Starosta z ulice MacDougal”). Podle spoluautora knihy Elijaha Walda čerpali bratři Coenové z knihy právě onu atmosféru a scenérie. V roce 2013 film získal „Velkou Cenu“ na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes.