Pomník Mistra Jana Husa (Třebeš)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pomník Mistra Jana Husa (Třebeš)
Zadní pohled na pomník
Zadní pohled na pomník
Základní informace
Výstavba1920
Poloha
AdresaKřížení ulic Mchkovy a K Labi, Hradec Králové, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pomník Mistra Jana Husa v Třebši – pískovcový pomník, který byl odhalen v roce 1920 (podle jiných zdrojů již roku 1915). Je jedním ze 6 pomníků tomuto církevnímu reformátorovi na území města Hradce Králové.

Popis pomníku[editovat | editovat zdroj]

Pískovcový blok upravený do tvaru kónické stély, do kterého je vsazena kovová reliéfní plaketa eliptické formy s podobiznou Jana Husa. Je 190 cm vysoký, v základně má 120 cm a nahoře je 57 cm široký. Kromě vytesané hlavy jej zdobí kalich s nápisem: „Mučedníku kostnickému 1415–1920“. Nápis na zadní straně: „Nákladem Sokola“[1].

Přední část pomníku

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pomník byl postaven nákladem třebešského Sokola, který byl v letech 1900–1905 pouhým odborem novohradecké jednoty[2], a to před čp. 32. O roce jeho postavení se zmiňují prameny různě. Jedny zmiňují rok 1915[3], druhé až rok 1920. Je možné, že první údaj je správný a druhý je rokem přemístění pomníku, případně jeho úpravy. Práce na něm se zhostil kamenický mistr Jan Hyk z Pouchova[1].

Časem odpadla z neudržovaného a znečištěného pomníku portrétní plaketa. K jeho opravě došlo až v roce 1989, kdy ho členové historické sekce vlastivědného klubu Krajského muzea východních Čech Ing. Václav Laštovička a B. Poláček znovu pozlatili a opatřili novou plaketou s hlavou Mistra Jana Husa.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Zdeněk Doubek a Helena Rezková, Třebeš, Vlkov 2013, str. 43
  2. Ludvík Domečka a František Ladislav Sál, Královéhradecko, I. dílu 1. část. Místopis soudního okresu královéhradeckého, Hradec Králové 1928, str. 294
  3. Ludvík Domečka a František Ladislav Sál, Královéhradecko, I. dílu 1. část. Místopis soudního okresu královéhradeckého, Hradec Králové 1928, str. 292

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]